przepisy kulinarne
Liczba pozycji: 15
Szarlotka pachnąca marzeniami – ebook
Iwona Czarkowska
Tuśka naprawdę ma na imię Karolina, a kiedy przyjeżdża na wakacje do Domu Pod Czterema Zegarami, pensjonatu, w którym pracują jej rodzice, zostaje Szarlotką. Nazywa ją tak malowniczy i roztargniony Kucharz Bazyli. Dziewczyna ma tak niezwykły węch, że potrafi rozpoznac składniki gotowanych potraw, czym natychmiast zaskarbia sobie przyjaźń Bazylego. Wspólnie próbują odnaleźć niezawodny przepis dziadka...Data dostępności:
Data publikacji:
Marhaba. Witaj w kuchni z czterech stron świata – ebook
Piotr Ibrahim Kalwas
Dookoła świata można podróżować nie wychodząc z kuchni! Piotr Ibrahim Kalwas od lat podróżuje, próbuje lokalnych dań i gromadzi przepisy. Efektem tych wojaży jest książka kucharska i opowieść o jedzeniu zarazem. W Marhabie łączą się fascynacja kuchniami świata, pasja do gotowania i wymyślania potraw, a także historie kulinarne z bliskich i dalekich krajów oraz nostalgiczne wspomnienia smaków...Data dostępności:
Data publikacji:
Dieta ketogeniczna. Książka kucharska. 140 przepisów – ebook
Leanne Vogel
Książka kucharska z 140 niskowęglowodanowymi, wysokotłuszczowymi przepisami opracowanymi, aby dostosować dietę ketogeniczną do indywidualnych potrzeb każdego człowieka. Leanne Vogel w najnowszej książce uczy jak przygotować smaczne potrawy z produktów, które mamy w kuchni, wprowadzać nowe składniki i pokazuje, jak sprawić, by dieta keto działała w sposób prosty i łatwy!W książce znajdziesz m.in.: ...Data dostępności:
Data publikacji:
Podstawy ajurwedy dla kobiet – ebook
Emily L. Glaser
Z ajurwedą w stronę zdrowia Przystępna książka o ajurwedzie dla kobiet, która sięga do starożytnej mądrości i mocy jedzenia jako lekarstwa.Pomaga zadbać o zdrowie i dobre samopoczucie.Zawiera przepisy, menu i kulinarne remedia na zaburzenia równowagi dosz (energetycznych sił natury) i powszechne dolegliwości. Ajurweda jest praktykowana w Indiach od ponad 5 tysięcy lat. Dzięki informacjom zawartym...Data dostępności:
Data publikacji:
Kefi – ebook
Dionisios Sturis
Nie ma jednej kuchni greckich wysp – kulinarnego kanonu, który powtarzałby się na domowych i tawernianych stołach zarówno na Cykladach czy Sporadach, jak i na Wyspach Jońskich czy Dodekanezie. Każda wyspa to inny smak, który jest wypadkową jej odmiennej historii, kultury, specyficznego klimatu, wiatrów, które nad nią wieją lub nie wieją, i ludzi, którzy tam przybyli lub już wyjechali. Dionisios...Data dostępności:
Data publikacji:
Kapłony i szczeżuje – ebook
Magdalena Kasprzyk-Chevriaux Jarosław Dumanowski
„Kapłony i szczeżuje” to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był najpopularniejszym składnikiem potraw w pierwszej polskiej książce kucharskiej, szczeżuje były desperacką próbą urozmaicenia diety biedaków. Kuchnia to jednak nie tylko przepisy i dania, to także wiedza o przyrodzie, smaku i świecie – dopiero na tej podstawie decydujemy, co jest,...Data dostępności:
Data publikacji:
Rok 1863. Opowieść o miłości, wojnie i gotowaniu – ebook
Aleksandra Katarzyna Maludy
Połowa roku 1862. W powietrzu już wisi powstanie, do którego przygotowują się mieszkańcy Drozdowa, Kondrajca oraz innych okolicznych miejscowości. Powstańcy organizują potajemne spotkania, aby omówić plany działania i dodać sobie nawzajem otuchy w tych ciężkich dla kraju czasach. We dworze drozdowskim, pod kierownictwem postawnej kucharki Józefowej, trwa gorączkowa krzątanina, wszak trzeba żołnierzy...Data dostępności:
Data publikacji:
Znajdź sens – ebook
Sylwia Zarzycka
ZNAJDŹ SENS to książka zawierająca podsumowanie warsztatów i spotkań zorganizowanych przez Fundację Między Niebem a Ziemią w ramach V ogólnopolskiej akcji charytatywnej pod tym samym tytułem. Akcja miała na celu poszukać odpowiedzi na pytanie jak żyć zdrowo, zgodnie z naturą i być szczęśliwym i spełnionym człowiekiem. Książka zawiera rozmowy z osobami reprezentującymi różne dziedziny życia, które...Data dostępności:
Data publikacji:
Tutto bene. Włoska kuchnia Flavii. Rodzinne historie, przepisy i opowieści – ebook
Flavia Borawska Małgorzata Minta
Flavia gotuje, czerpiąc wzory tak z dawnej kuchni polskiej, jak i z bogatych tradycji florenckich i toskańskich. Ta książka jest szlakiem wiodącym z Warszawy do Villi Calcinaia w sercu Chianti Classico, pełnym smaków i aromatów wiernie opisanych przez Małgosię. Tessa Capponi-Borawska Litry oliwy, kilogramy pomidorów, masło, kluski i brzoskwinie skąpane w winie? Ta książka to opowieść o autorskiej...Data dostępności:
Data publikacji:
Paryż domowym sposobem – ebook
Agata Szydłowska
Jak uszyć modny płaszcz o kroju francuskim z wojskowego koca? W jaki sposób urządzić przyjęcie, kiedy nie mamy ani stołu ani krzeseł? Jak kichać sposobem bezszmerowym i dlaczego mamy się witać bez całowania rąk? W jaki sposób „Przyjaciółka” walczyła z powojennym analfabetyzmem, a jej redaktorki - z biedą, zacofaniem i „zabobonem”? Jakie warunki musiała spełniać kandydatka na...Data dostępności:
Data publikacji: