kulinarna
Liczba pozycji: 18
Tradycje i sztuka kulinarna Chin – ebook
Ksawery Burski
W książce zawarty jest zarys dziejów chińskiej sztuki kulinarnej, cieszącej się zasłużoną renomą wśród znawców i smakoszy. Autor przytacza w niej również 140 przepisów, stanowiących bardzo skromny fragment niezwykle bogatej (ponad kilka tysięcy potraw!) i urozmaiconej kuchni Chin.Data dostępności:
Data publikacji:
Obślizgłe paluchy – ebook
Patryk Bogusz
ON - kucharz kanibal na sterydach. ONA - niesympatyczna, cierpiąca na chorobliwą otyłość. Połączył ich los i restauracja z rodzinnymi tradycjami: " Obślizgłe paluchy " - Kuchnia robiona z miłością przez ludzi, z ludzi, dla ludzi. Horror ekstremalny pełen przemocy i czarnego humoru, lekceważący poprawność polityczną. Czas odbyć kulinarną podróż do piekła...Data dostępności:
Data publikacji:
Kuchnia węgierska – ebook
O-press
Kulinarna sztuka węgierska należy do bardziej znanych i charakterystycznych w Europie. Świat odkrył kuchnię węgierską w 1878 roku, podczas międzynarodowej wystawy w Paryżu, gdzie budapeszteńscy kucharze zaprezentowali prawdziwe sensacje kulinarne. Na szczególną uwagę w tej kuchni zasługują papryka, cebula i czosnek. Na Węgrzech można znaleźć chyba wszystkie odmiany papryki stosowanej w olbrzymiej ilości...Data dostępności:
Data publikacji:
Ziemniak. Wyznanie miłości – ebook
Ina - Janine Johnsen
ZAKOCHAJ SIĘ W ZIEMNIAKACH! Czy można nie kochać ziemniaków? To jedno z najbardziej dostępnych, przyjaznych dla środowiska, niedrogich i uniwersalnych warzyw. Nuda? Nic podobnego! Wystarczy zajrzeć do książki. Norweska blogerka kulinarna proponuje niemal 100 prostych przepisów, w których ziemniak jest gwiazdą. Okazuje się, że nawet zwykłym ziemniakiem można zaimponować na obiedzie. Można też bez...Data dostępności:
Data publikacji:
Żywioły Lukrecji – ebook
Laura Adori
Lukrecja to tytułowa bohaterka, która zdążyła już zdobyć serca czytelniczek w "Przebudzeniu Lukrecji" i "Owocach Lukrecji ". Jest wielbicielką zmysłowego życia i zdrowego odżywania, która dynamicznie rozwija swoją kulinarną pasję i rozkwita w miłości. Teraz staje przed nowym życiowym wyzwaniem: przygotowuje się do narodzin swojego pierwszego dziecka. Niełatwo pogodzić jej niepokoje i dyskomfort towarzyszące...Data dostępności:
Data publikacji:
Obfitość. Wegetariańska kuchnia autora Jerozolimy – ebook
Yotam Ottolenghi
Bestseller „New York Timesa” Kulinarna książka roku według prestiżowego „Observer Food Monthly” WEGETARIAŃSKA KUCHNIA AUTORA JEROZOLIMY NIE TYLKO DLA JAROSZY! Obfitość Yotama Ottolenghiego to kolekcja 120 przepisów na wegetariańskie potrawy, łączących intrygujące aromaty i niebanalne smaki, które zadowolą czytelników poszukujących nowego, odkrywczego spojrzenia na warzywa. Autor czerpie natchnienie...Data dostępności:
Data publikacji:
Buła i przyjaciele – ebook
Ina Janine Johnsen
Z tą książką pieczenie stanie się chlebem powszednim! Czy wiesz, że można piec bez wyrabiania, bez specjalnego sprzętu oraz doświadczenia i w ten sposób wypełnić dom najpiękniejszym zapachem świata – zapachem świeżo upieczonego chleba? Po prostu łączysz składniki, odstawiasz do wyrośnięcia, formujesz i hyc do pieca. I co najważniejsze – ta technika opracowana przez norweską gwiazdę kulinarną...Data dostępności:
Data publikacji:
Kuchnie świata w insulinooporności – ebook
Magdalena Makarowska Dominika Musiałowska
Jedz ciekawie z niskim IG. Wielu z nas marzy o egzotycznych podróżach. A co, jeśli okaże się, że możemy je odbyć bez wychodzenia z domu, próbując egzotycznych potraw w ich zdrowych wersjach? Zupa kokosowa, kimchi, falafele, panna cotta, musaka czy paella – wszystko to brzmi intrygująco i… pysznie. Niezależnie od tego, czy mieliśmy okazję spróbować tych potraw w krajach, z których się wywodzą, czy tylko...Data dostępności:
Data publikacji:
I am reading - Czytam sobie: Pora na pomidora (w zupie) – ebook
Justyna Bednarek
Nikt nie zna się na gotowaniu tak jak Eufrozyna! Doskonale wie, jakich składników użyć, by stworzyć najlepszą pomidorową pod słońcem! Na dodatek chętnie dzieli się swoimi sekretami kuchni z czytelnikami! Potrzebna będzie bazylia, odrobina masła, szczypta pikantnej papryki oraz włoski ser parmezan! Mmmm! Ślinka cieknie na samą myśl! Daj się porwać w niezwykłą kulinarną podroż po najlepszych smakach...Data dostępności:
Data publikacji:
Kapłony i szczeżuje – ebook
Magdalena Kasprzyk-Chevriaux Jarosław Dumanowski
„Kapłony i szczeżuje” to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był najpopularniejszym składnikiem potraw w pierwszej polskiej książce kucharskiej, szczeżuje były desperacką próbą urozmaicenia diety biedaków. Kuchnia to jednak nie tylko przepisy i dania, to także wiedza o przyrodzie, smaku i świecie – dopiero na tej podstawie decydujemy, co jest,...Data dostępności:
Data publikacji: