książka kucharska
Liczba pozycji: 49
Mały szef kuchni – ebook
Anjali Shah
W ITAJ WE WSPANIAŁYM KRÓLESTWIE GOTOWANIA! Twoja pierwsza własna książka kucharska nauczy cię, jak siekać, mieszać, piec i gotować, a przy okazji rozbawi cię kulinarnymi dowcipami. Przygotowując na śniadanie chlebek bananowy, urządzając pizza party czy podając na obiad dla całej rodziny słoneczną zupę i chipsy z jarmużu, a na deser pyszne ciastko czekoladowe z niespodzianką, poczujesz taką...Data dostępności:
Data publikacji:
Jak nakarmić dyktatora – ebook
Witold Szabłowski
Co mogą powiedzieć o historii ci, którzy gotowali w jej kluczowych momentach? Co bulgotało w garnkach, kiedy ważyły się losy świata? Co dostrzegli kątem oka kucharze, którzy wtedy pilnowali, by nie przypalił się ryż, nie wykipiało mleko, nie przypalił kotlet albo nie ulała woda z kartofli? Co zjadł Saddam Husajn, gdy już wydał rozkaz, by zagazować dziesiątki tysięcy Kurdów? Nie rozbolał go potem brzuch?...Data dostępności:
Data publikacji:
Arabska księżniczka – ebook
Tanya Valko
Kontynuacja bestsellerowych powieści Tanyi Valko: „Arabska żona”, „Arabska córka” i „Arabska krew”. „Arabska księżniczka” to powieść zgłębiająca tajniki ludzkiej natury, uwarunkowane muzułmańskim prawem szarijatu, to wstrząsający opis przemocy, mordów i gwałtów, ale też książka ukazująca prawdziwe życie w arabskim kraju. Autorka opisuje dalsze koleje życia Doroty – Polki, która w młodości poślubiła...Data dostępności:
Data publikacji:
Kuchnia polska dla diabetyków – ebook
Dorota Drozd
Jak powinien odżywiać się diabetyk? Odpowiedź jest prosta, ale tylko z pozoru - zdrowo. Dla wielu osób (nie tylko tych, którzy chorują na cukrzycę) „zdrowo” znaczy nudno i z wyrzeczeniami. Ta książka kucharska przełamuje ten stereotyp. Autorka - dietetyk od wielu lat pracujący ze „słodkimi ludźmi” - pokazuje, co zrobić, by jedzenie miało wymiar terapeutyczny, ale było także...Data dostępności:
Data publikacji:
Wycena nieruchomości przedsiębiorstw – ebook
Jan Konowalczuk
Książka dotyczy jednej z najważniejszych kwestii współczesnej ekonomii, mianowicie wartości podstawowych zasobów przedsiębiorstw, jakimi są nieruchomości. Autor zwrócił uwagę na istotne różnice koncepcyjne i terminologiczne dotyczące wyceny nieruchomości w Polsce i na Świecie. Przeprowadzone analizy i porównania obejmują ocenę zgodności proponowanych rozwiązań z krajową metodyką wyceny, w tym z aktualnymi...Data dostępności:
Data publikacji:
Marhaba. Witaj w kuchni z czterech stron świata – ebook
Piotr Ibrahim Kalwas
Dookoła świata można podróżować nie wychodząc z kuchni! Piotr Ibrahim Kalwas od lat podróżuje, próbuje lokalnych dań i gromadzi przepisy. Efektem tych wojaży jest książka kucharska i opowieść o jedzeniu zarazem. W Marhabie łączą się fascynacja kuchniami świata, pasja do gotowania i wymyślania potraw, a także historie kulinarne z bliskich i dalekich krajów oraz nostalgiczne wspomnienia smaków...Data dostępności:
Data publikacji:
Arabska żona – ebook
Tanya Valko
Wstrząsająca historia Polki, która poślubiła muzułmanina. Kiedy Dorota, uczennica szkoły średniej, poznaje Ahmeda, zakochuje się w nim bez pamięci. Jej najbliższe otoczenie nie kryje swojego negatywnego nastawienia do tego związku, mimo to młodzi spotykają się dalej – dziewczyna zachodzi w ciążę, w końcu biorą ślub. Po pewnym czasie wyjeżdżają do jego rodzinnej Libii. Tam ukochany pokazuje swoje...Data dostępności:
Data publikacji:
Czysty talerz – ebook
Gwyneth Paltrow
Pyszne jedzenie może uzdrowić ciało. Przeprowadź detoks i odzyskaj równowagę dzięki przepisom na posiłki, które szybko i łatwo przyrządzisz po całym dniu pracy. Posiłki są na tyle zdrowe, że bezpiecznie można zastosować intensywniejszą, zaaprobowaną przez lekarza kurację oczyszczającą. Gwyneth Paltrow wykorzystuje moc prostego, wysokiej jakości jedzenia. Dba o wyśmienity smak i zdrowe składniki,...Data dostępności:
Data publikacji:
Zwierzyna. Sposoby przyrządzania. Przepisy naszych babć – ebook
Pani Elżbieta
Zwierzyna. Sposoby przyrządzania. Przepisy naszych babć to książka kucharska autorstwa Pani Elżbiety. „Zwierzyna - przeważnie przedmiot zbytku w mieście - w niektórych miejscowościach, oddalonych od kolei i większych osiedli, stanowi najczęściej jadany produkt mięsny. Latem - kaczki dzikie, zimą - zające stanowią podstawę jadłospisów na Kresach wschodnich i nieraz w kłopot wprawiają gospodynie...Data dostępności:
Data publikacji:
Piąty smak – ebook
Łukasz Modelski
Więcej niż książka kucharska, więcej niż rozmowa! Piąty smak jest niczym szósty zmysł. Wykracza ponad doznania zarezerwowane dla podniebienia. Jest trudny do nazwania i dla wielu osób nieosiągalny. Niektórzy po prostu go mają. To z nimi rozmawia Łukasz Modelski - o kuchni, smakowaniu, piciu, literaturze, historii, miłości, przypadku i zmysłach. Celowo nie ma wśród nich absolwentów szkół kucharskich....Data dostępności:
Data publikacji: