Wpisz kod
Wyszukiwarka
Koszyk jest pusty.

Warzywa zjedz, mięso zostaw – ebook

BestsellerCENA NEXTO

Natalia Mętrak-Ruda  

28.09.2022

28.09.2022

polski

296

Wydawnictwo Poznańskie

978-83-67324-96-0

  • EPUB
  • MOBI

Opis

Z tej książki dowiesz się:

  • Czy dieta bezmięsna mogła przydać się Polakom w walce o niepodległość?
  • Kto przywiózł tofu z Azji?
  • Czy Indie rzeczywiście są najbardziej wegetariańskim państwem świata?
  • Kto uważał, że dieta jarska była najlepsza już dla dawnych Słowian?
  • Dla kogo wymyślono płatki kukurydziane?

 

Wegetarianie są wśród nas. I jest ich coraz więcej! Niejedzenie mięsa staje dziś coraz popularniejsze. Powody są różne: ekologiczne, etyczne czy zdrowotne. Obecnie mięsa nie je się z troski o zdrowie, klimat, dobrostan zwierząt. Ale czy zawsze tak było? Co kierowało pierwszymi osobami, które zdecydowały się przejść na dietę bezmięsną? I czy w ogóle wiadomo, kto był prekursorem wegetarianizmu?

Natalia Mętrak-Ruda, kulturoznawczyni i historyczka kulinariów, prowadzi nas przez zawiłą (a czasem całkiem zabawną) historię roślinnej kuchni, a także jej pierwszoplanowych i epizodycznych bohaterów. Autorka pokazuje, że w przeszłości za ideą niejedzenia zwierząt stały zupełnie inne motywacje niż dziś – nieraz decyzja ta wynikała z czynników religijnych lub ekonomicznych. I choć obecnie popularyzacja wegetarianizmu kojarzy się głównie z duchowością Wschodu i kontrkulturą, to kuchnia ta równie dużo zawdzięcza ruchom protestanckim. A także szalonym pomysłom dietetyków, dziwaków i hipochondryków. Dowiedz się, jaką drogę przebył wegetarianizm – od wysp antycznej Grecji do dzisiejszych najbardziej wykwintnych restauracji.

KSIĄŻKI DOBRE NIE TYLKO W TEORII!

Warzywa zjedz, mięso zostaw - ebook

35,91 zł 39,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 39,90 zł

Cena Klubowicza Nexto Premium?

23,94 zł 39,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 39,90 zł
i
Ładowanie rekomendacji…

Opinie o produkcie

Ocena: 0 (0 oceniających)

Bądź pierwszą osobą, która doda opinię!