zyto
Liczba pozycji: 12
Żyto w dżungli – ebook
Zbigniew Uniłowski
„Żyto w dżungli" to książka opisująca roczny pobyt Uniłowskiego w Ameryce Południowej, gdzie dotarł latem 1934 roku. Przedstawia detale z życia polskich imigrantów w Brazylii: chłopów, których bieda i głód ziemi wygnały z kraju i którzy dopiero tutaj, dzięki własnej ciężkiej pracy mogli stać się gospodarzami. Książka nie jest jednak klasycznym reportażem, a raczej prozą artystyczną o charakterystycznym...Data dostępności:
Data publikacji:
Film noir i kino braci Coen – ebook
Kamila Żyto
Czym jest kino noir? Jakie relacje zachodzą między kinem noir a neo-noir? W jaki sposób bracia Coen czerpią z tradycji klasycznego filmu noir? Czy ich filmy jedynie „pasożytują” na historii kina, czy jednak stanowią coś więcej niż tylko próbę reanimacji nobliwego przodka? Czytelnik otrzymuje do rąk pierwszą polską monografię, w której tak gruntownie podejmuje się tematykę filmu noir i próbę doprecyzowania...Data dostępności:
Data publikacji:
Autorzy kina europejskiego VII – ebook
Patrycja Włodek Kamila Żyto
Tom, który oddajemy w ręce czytelniczek i czytelników jest już siódmym z międzywydawniczej serii, zainicjowanej przez filmoznawców łódzkich w latach 90. i podjętej przez Instytut Sztuk Audiowizualnych UJ w kolejnych dekadach. Proponujemy autorskie interpretacje twórczości zarówno reżyserów zasłużonych, niekiedy nieco niesłusznie zapomnianych, jak też przedstawicieli młodszego pokolenia, dotychczas...Data dostępności:
Data publikacji:
Bursztyn i żyto. Bałtycka podróż kulinarna – ebook
Zuza Zak
W krajach bałtyckich spotykają się dwa światy – Bałtyk łączy Europę Wschodnią ze Skandynawią, co pociąga za sobą wpływy kulinarne i wymianę kulturową GŁÓWNE ZALETY • Oryginalne przepisy oparte na doświadczeniach kulinarnych autorki i jej kontaktach osobistych • Apetyt na specjały kuchni regionalnej z niedawno spopularyzowanych miejsc turystycznych • Trzy bałtyckie stolice, Tallin (Estonia), Wilno (Litwa)...Data dostępności:
Data publikacji:
Zboża - uprawa, siew, ochrona, zbiór, przechowywanie – ebook
praca zbiorowa
Kompleksowy przewodnik po uprawie czterech gatunków zbóż uprawianych w Polsce. Prezentacja odmian zbadanych przez COBORU, nawożenie, ochrona, dobór odmian, siew, uprawa oraz szczegółowe technologie m.in. uproszczenia w jednym wydaniu. Publikacja porusza również temat zbioru i przechowywania. Zboża: jęczmień, owies, pszenica, pszenżyto, żyto.Data dostępności:
Data publikacji:
Pamiętnik morski – ebook
Zbigniew Uniłowski
„Pamiętnik morski” to druga pozycja po wydanej wcześniej książce „Żyto w dżungli”, opisującej wyprawę i pobyt pisarza w Ameryce Południowej. O ile pierwszą książkę Uniłowski poświęcił wrażeniom z pobytu w Brazylii (1934–1935), o tyle tematem „Pamiętnika morskiego” stał się zapis pięciotygodniowej trasy powrotnej przez Atlantyk do Europy. Niezwykła podróż czy raczej wyzwanie, by psychicznie przetrwać?...Data dostępności:
Data publikacji:
Razem ze słonkiem. Lato – audiobook
Maria Kownacka
Temperatura na dworze przyjemnie wzrasta i zachęca do spędzania czasu na świeżym powietrzu. Ale trzeba być ostrożnym, czasem na niebie pojawiają się groźne burze. Na polach rozkwita żyto, a leśne wyprawy mogą zaspokoić głód łasuchów. Wystarczy spojrzeć pod nogi, by dostrzec polany pełne soczystych poziomek. Co za cudowne lato! Kolejny tom edukacyjnej serii „Razem ze słonkiem" zapoznaje dzieci z letnim...Data dostępności:
Data publikacji:
Razem ze słonkiem. Lato – ebook
Maria Kownacka
Temperatura na dworze przyjemnie wzrasta i zachęca do spędzania czasu na świeżym powietrzu. Ale trzeba być ostrożnym, czasem na niebie pojawiają się groźne burze. Na polach rozkwita żyto, a leśne wyprawy mogą zaspokoić głód łasuchów. Wystarczy spojrzeć pod nogi, by dostrzec polany pełne soczystych poziomek. Co za cudowne lato! Kolejny tom edukacyjnej serii „Razem ze słonkiem" zapoznaje dzieci z letnim...Data dostępności:
Data publikacji:
Trajektorie obrazów. Strategie wizualne w sztuce współczesnej – ebook
Ryszard Kluszczyński Dagmara Rode
Książka jest kolejnym (po publikacjach: Perspektywy badań nad kulturą , red. Ryszard W. Kluszczyński, Anna Zeidler-Janiszewska; Katarzyna Prajzner, Tekst jako świat i gra. Modele narracyjności w kulturze współczesnej ; Blanka Brzozowska, Spadkobiercy flâneura. Spacer jako twórczość kulturowa - współczesne reprezentacje ; Kamila Żyto, S trategie labiryntowe w filmie fikcji ; Dagmara Rode, Polityka w...Data dostępności:
Data publikacji:
Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.). Część 1. Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.) – ebook
Maciej Kokoszko Krzysztof Jagusiak Zofia Rzeźnicka
W książce zawarto szczegółową analizę ewolucji poglądów starożytnych i wczesnośredniowiecznych autorów na temat dietetyki i ocenę wartości dzieł medycznych dla historii jedzenia i gastronomii. Przebadano wybrane traktaty medyczne i dietetyczne, spisane pomiędzy II i VII w. n.e., tj. od momentu ukonstytuowania się doktryn i poglądów dietetycznych za sprawą działalności i pisarstwa Galena aż do czasu...Data dostępności:
Data publikacji: