zur
Liczba pozycji: 3
Kiszonki i fermentacje – ebook
Aleksander Baron
"Cytryny kiszone w wędzonej soli? Jarmuż fermentowany w jogurcie z jałowcem? Kiszony rabarbar z grapefruitem w miodowej zalewie? Dynie fermentowane w maślance z czosnkiem? Nawet się nie spodziewasz, co jeszcze można włożyć do słoika! Autorskie przepisy Aleksandra Barona na łatwe, szybkie i oryginalne dania z kiszonek: sorbet z fermentowanego melona z szałwią, rzodkiewki w czarnej soli i krem...Data dostępności:
Data publikacji:
OderÜbersetzen 2021/10. Karl Dedecius – ebook
Martin Pollack Katarzyna Kowalska Bożena Chołuj Dorota Dziedzic Edward Balcerzan Rolf Fieguth Karol Sauerland Renate Schmidgall Leszek Szaruga Marta Strzoda Adam Czerneńko Ulrich Räther Małgorzata Zduniak-Wiktorowicz Markus Eberharter Agnieszka Brockmann
Tom, który Państwu przekazujemy, jest podwójnie jubileuszowy. Po pierwsze jest to nasza 10. publikacja, licząc od inauguracyjnego numeru z 2010 roku, a po drugie jest on poświęcony jednemu z najwybitniejszych tłumaczy literatury polskiej na język niemiecki – Karlowi Dedeciusowi, którego setną rocznicę urodzin obchodziliśmy 20 maja 2021 roku. Tom gromadzi wiele tekstów, których autorki i autorzy starają...Data dostępności:
Data publikacji:
Światło – ebook
Małgorzata Guławska-Gawkowska Grzegorz Pawłowski
Autorzy publikacji omawiają problem „światła” z różnych perspektyw dziedzinowych i dyscyplinowych: fizyki, okulistyki, lingwistyki, literaturoznawstwa, sztuk plastycznych, muzykologii, metafizyki, ikonografii, antropologii religii i biblistyki. Stanowi to próbę diagnozy światła jako zjawiska naturalnego i nadnaturalnego, które pomimo zaawansowanych metod naukowych wciąż wymyka się ludzkiemu poznaniu....Data dostępności:
Data publikacji: