z historii prl
Liczba pozycji: 5
Czerwona gorączka – ebook
Andrzej Pilipiuk
Kolejny tom opowiadań Pilipiuka, kolejne 2586 kroków doktora Pawła Skórzewskiego. "Czerwona gorączka" jest krwista jak krwawy Feliks na tropie wariata upitalającego głowy tawariszczom. "Czerwona gorączka" trawi czarnym humorem historii o zbrodni i karze. Opowiada, jak kończą dziennikarskie hieny, nauczycielki-psychopatki, ubeckie kanalie... "Czerwona gorączka" podnosi temperaturę PRL-owskich wspomnień....Data dostępności:
Data publikacji:
Pies i klecha – ebook
Jarosław Urbaniuk Łukasz Orbitowski
Łukasz Orbitowski, Jarosław Urbaniuk Pies i klecha. Żertwa i inne historie. Są rzeczy, od których lepiej się trzymać z daleka: pogańskie obrzędy, eksperymenty wojskowe, voodoo w akademikach. Tam, gdzie nie może diabeł, biskup i władza ludowa, do akcji wkraczają Andrzej Gil i Zbigniew Enka – ksiądz doktor i porucznik milicji obywatelskiej, których połączyła przyjaźń trudna i niewiarygodna niczym zmierzch...Data dostępności:
Data publikacji:
Kulinarny Lublin. Gastronomia w PRL-u – ebook
Krzysztof Załuski
Rzut oka na lubelską gastronomię w okresie PRL-u, czyli od okresu tuż po wojnie do lat 80-tych XX wieku. Autor przedstawia w tej książce wiele ciekawych informacji i anegdot, a także unikalnych dokumentów dotyczących tej tematyki. Dla młodszych czytelników, nie pamiętających tamtych czasów, będzie to ciekawa lekcja historii i okazja do pogłębienia wiedzy o, modnych ostatnio, czasach PRL-u. Dla starszych...Data dostępności:
Data publikacji:
Szuje, mątwy i straceńcy – ebook
Maciej Żytowiecki
Od kryminału po urban fantasy. Od science-fiction po dramat. Jedenaście fantastycznych tekstów i jeden autor. Latająca wyspa plemienia Wilg i Polska okresu PRL-u. Mroczne zaułki Chicago i obca planeta zamieszkana przez nadistoty. Nieodległa przyszłość i czasy barbarzyńców. Poznań i tajemnicza Asylea, gdzie osiadł pewien upiór. Trzymajcie się mocno. Jedenaście opowiadań. Dziesięciu bohaterów. A wszyscy...Data dostępności:
Data publikacji:
Bursztyn i żyto. Bałtycka podróż kulinarna – ebook
Zuza Zak
W krajach bałtyckich spotykają się dwa światy – Bałtyk łączy Europę Wschodnią ze Skandynawią, co pociąga za sobą wpływy kulinarne i wymianę kulturową GŁÓWNE ZALETY • Oryginalne przepisy oparte na doświadczeniach kulinarnych autorki i jej kontaktach osobistych • Apetyt na specjały kuchni regionalnej z niedawno spopularyzowanych miejsc turystycznych • Trzy bałtyckie stolice, Tallin (Estonia), Wilno (Litwa)...Data dostępności:
Data publikacji: