wspomnienia
Liczba pozycji: 9
Kuchnia wegańska. Smaki świata – ebook
Małgorzata Górnikowska
Podróż to nie tylko przygoda, poznawanie odległych zakątków Ziemi i lokalnych osobliwości. To także okazja do odkrywanie kulinarnych stron świata. Po powrocie z wakacji wraz ze wspomnieniami napływają aromaty, smaki i kolory potraw – mniej lub bardziej egzotycznych, prostych i wyrafinowanych, a przede wszystkim smacznych. Aby przenieść się do ulubionych miejsc i poczuć klimat wakacji, można wyczarować...Data dostępności:
Data publikacji:
Pod znakiem Saturna – ebook
Susan Sontag
Trzecie wydanie słynnego zbioru esejów Susan Sontag . Amerykańska autorka kreśli sylwetki kilku twórców, m.in.: Waltera Benjamina, Eliasa Canettiego, Antonina Artauda, zastanawia się nad źródłami popkulturowej fascynacji faszyzmem i przygląda się kolejnym mistyfikacjom Leni Riefenstahl. Motywem przewodnim wszystkich esejów czyni Sontag związki estetyki i etyki w literaturze, filozofii, teatrze i filmie....Data dostępności:
Data publikacji:
Comfort food po Polsku – ebook
Anna Zyśk
Comfort food to jedzenie dla ciała i duszy! Przypomnij sobie ukochane dania z dzieciństwa, miłe chwile spędzone w kuchni z mamą lub babcią. Ta książka to zbiór tradycyjnych polskich przepisów, które smakują domem, przywołują wspomnienia i podnoszą na duchu zawsze, gdy tego potrzebujesz. Dzięki tej książce: zawsze będziesz mieć pod ręką przepisy na poprawiające nastrój potrawy: pierogi na słodko...Data dostępności:
Data publikacji:
W moim znaku Waga – ebook
Andrzej Sikorowski
Długo wyczekiwana autobiografia lidera grupy Pod Budą Nie spodziewajcie się fabularnej konsekwencji ani dyscypliny opowiadania. Wraz ze znanym autorem tekstów, kompozytorem i gitarzystą Andrzejem Sikorowskim udajemy się w podróż po jego życiu i twórczości, a wstępem lub puentą każdej opowieści jest tekst piosenki. Lider grupy Pod Budą, autor słynnych przebojów takich jak Bardzo smutna...Data dostępności:
Data publikacji:
Jak u Barei, czyli kto to powiedział – ebook
Rafał Dajbor
Mówimy: „Jak z Barei” i „Bareja wiecznie żywy”, dialogi z Misia czy Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz weszły do potocznego języka, a kadry z tych filmów pojawiają się w internetowych memach komentujących działania polityków. W 2019 roku, na dziewięćdziesiąte urodziny Stanisława Barei, Rafał Dajbor przypomina króla polskiej komedii poprzez jego aktorów i najsłynniejsze kwestie. Wszyscy znamy nieśmiertelne:...Data dostępności:
Data publikacji:
Wszystkie kolory są dozwolone pod warunkiem, że nie przeszkadzają w handlu – ebook
Wodek
„Celem uniknięcia konfliktów religijnych (katolików z protestantami) oraz w wyniku wojny w Hiszpanii, która spowodowała napływ emigracji z południa (francuskich hugenotów i sefardyjczyków), w XVII wieku w Holandii wprowadzono prawo tolerancji, zgodnie z którym dozwolone były wszystkie religie, pod warunkiem, że nie przeszkadzały w handlu.” — fragment. Wszystkie kolory są dozwolone… to album codzienności....Data dostępności:
Data publikacji:
Obrazy Londynu – ebook
Wojciech Karpiński
Przeplatają się tu rozmowy, zasłyszane historie, spotkania i sny. To dziennik podróży inicjacyjnej, dialog między sztuką a życiem. „Obrazy Londynu, oglądane w muzeach, zapisane w murach miasta, domagające się odczytania, świadectwa historii, kultury, cywilizacji, polityki — w jakim stopniu pozwalają nam mówić do siebie i do innych, w jakiej mierze otwierają przed nami nowe światy, jak powodują, że...Data dostępności:
Data publikacji:
Sekrety włoskiej kuchni. Dlaczego Włosi lubią rozmawiać o jedzeniu? – ebook
Elena Kostioukovitch
Biblia italofilów, o patrzona przedmową Umberta Eco. Doskonała lektura dla tych, którzy chcą nauczyć się czerpać radość z życia. Książka ta jest barwną mozaiką, która pozwala zrozumieć ducha skąpanej w słońcu Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki, gdzie kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji. Poznajcie Włochy właśnie od kuchni - od Alp po Sycylię - ich historię, potrawy,...Data dostępności:
Data publikacji:
Kulinarny Lublin. Gastronomia w PRL-u – ebook
Krzysztof Załuski
Rzut oka na lubelską gastronomię w okresie PRL-u, czyli od okresu tuż po wojnie do lat 80-tych XX wieku. Autor przedstawia w tej książce wiele ciekawych informacji i anegdot, a także unikalnych dokumentów dotyczących tej tematyki. Dla młodszych czytelników, nie pamiętających tamtych czasów, będzie to ciekawa lekcja historii i okazja do pogłębienia wiedzy o, modnych ostatnio, czasach PRL-u. Dla starszych...Data dostępności:
Data publikacji: