warzyw
Liczba pozycji: 20
Uprawa warzyw – ebook
O-press
Warzywa to rośliny zielne, które służą człowiekowi za pokarm w postaci naturalnej, bez konieczności technologicznego przerobu, co też stanowi ich ogromną zaletę. Mogą one być spożywane w całości lub tylko częściowo np. nasiona, kwiatostany, owoce, pędy, liście, korzenie. Można je zjadać na surowo, ugotowane, usmażone lub upieczone. Mogą być używane jako podstawowy produkt domowych przetworów, ważny...Data dostępności:
Data publikacji:
500 owoców i warzyw – ebook
Agnieszka Gawłowska
Książka "500 owoców i warzyw" to kompendium wiedzy na temat jadalnych roślin, zarówno tych popularnych, powszechnie hodowanych, jak i bardziej egzotycznych. Atlas zawiera charakterystykę 500 gatunków owoców, warzyw oraz roślin użytkowych, które zostały uszeregowane alfabetycznie. Opisy przybliżają ich cechy morfologiczne, występowanie, wymagania, wskazówki pielęgnacyjne oraz propozycje zastosowania...Data dostępności:
Data publikacji:
Kuchnia francuska – ebook
O-press
Jedzenie pełni ogromnie ważną rolę w życiu Francuzów. Jakość potraw ma swoje źródło w niespotykanej dbałości o surowiec. Prawdziwy kuchmistrz, choćby ten domowy, nie szuka mięsa czy warzyw w supermarkecie, jeśli tylko może, kupi je na pobliskim bazarku lub u znanego, pewnego sprzedawcy. Następny warunek to absolutna świeżość produktów. Jest to bardzo waż· ne, bowiem większość warzyw i dodatków...Data dostępności:
Data publikacji:
Zielona uczta. Wiosna, lato – ebook
Nigel Slater
To proste, nowoczesne pomysły na potrawy z warzyw, owoców, kasz i makaronów. Idealne dla osób, dla których liczy się smak, ale też łatwość przygotowania, i dla tych, którzy chcą jeść mniej mięsa. W drugiej połowie 2020 roku w księgarniach pojawi się "Zielona uczta: jesień, zima". " /> Coś wspaniałego! – Nigella Lawson "Zielona uczta: wiosna, lato" to nowy zbiór apetycznych przepisów w duchu...Data dostępności:
Data publikacji:
Kocham Zioła 1/2020 – ebook
Instytut Zielarstwa Polskiego i Terapii Naturalnych
Tom pierwszy serii Kocham Zioła został poświęcony podstawowym aspektom fitoterapii oraz surowcom zielarskim pozyskiwanym wiosną. Poruszane są tematy m.in.: fitoterapii u osób starszych, leków galenowych wytwarzanych z sosny, hydrolatów, pokarmów szkodzących zwierzętom domowym oraz naturalnym procesom fermentowania warzyw i ziół. Praca zbiorowa.Data dostępności:
Data publikacji:
Ogródek warzywny – ebook
Agnieszka Gawłowska
Ogródki warzywne są zwykle wyrazistą częścią wiejskiego i działkowego krajobrazu. Coraz częściej również mieszkańcy miast chcą w swoim otoczeniu stworzyć namiastkę sielskiego zacisza i zakładają w miejskiej przestrzeni warzywniki. Moda na zdrowe życie, zwrot ku tradycyjnym recepturom, a także propagowanie jedzenia warzyw wzmagają popularność przydomowych ogródków, które oprócz spełniania zadań użytkowych...Data dostępności:
Data publikacji:
Przygody Jagody – ebook
Justyna Szlęzak
Jakie supermoce mają warzywa i owoce? Dlaczego trzeba pamiętać o piciu wody? Czy na pewno warto nie jeść śniadania? Tego wszystkiego dowiecie się razem z Jagódką, bohaterką książki. Ta rezolutna dziewczynka przeżywa wiele przygód. Jest uważną obserwatorką i wyciąga ciekawe wnioski o otaczającym ją świecie. Przygody Jagody to zbiór opowieści o niezwykłej dziewczynce, która poprzez zabawę zachęca...Data dostępności:
Data publikacji:
Ziemniak. Wyznanie miłości – ebook
Ina - Janine Johnsen
ZAKOCHAJ SIĘ W ZIEMNIAKACH! Czy można nie kochać ziemniaków? To jedno z najbardziej dostępnych, przyjaznych dla środowiska, niedrogich i uniwersalnych warzyw. Nuda? Nic podobnego! Wystarczy zajrzeć do książki. Norweska blogerka kulinarna proponuje niemal 100 prostych przepisów, w których ziemniak jest gwiazdą. Okazuje się, że nawet zwykłym ziemniakiem można zaimponować na obiedzie. Można też bez...Data dostępności:
Data publikacji:
Rolnictwo ekologiczne i jego ukryty potencjał – ebook
Praca zbiorowa
Poruszane zagadnienia: Rolnictwo ekologiczne w Polsce coraz popularniejsze, Od czego zacząć ekologiczną uprawę warzyw, Użycie terminu bio zawsze oznacza ekologiczną metodę produkcji, Trudna uprawa ekopomidora, Brokuł w uprawie zwykłej i ekologicznej, Jak przestawić gospodarstwo z konwencjonalnego na ekologiczne, Uprawa ekologiczna na polu po kukurydzy i burakach cukrowych, Metoda...Data dostępności:
Data publikacji:
Kalimera. Grecka kuchnia radości – ebook
Dionisios Sturis
Dionisios Sturis odkrywa sekrety najlepszych greckich potraw w barwnej opowieści o swojej drugiej ojczyźnie. Jest to nietypowa książka kucharska, w której przewodnik po krainie smaków i zapachów zmienia się w piękną opowieść o rodzinie i miłości do gotowania. To także ciekawa opowieść o Grecji i jej mieszkańcach. Tu gotuje się rodzinnie, myśląc o biesiadzie, bo Grecy wiedzą, że przy stole dzieją się...Data dostępności:
Data publikacji: