substancje
Liczba pozycji: 7
Procedury bhp w placówce medycznej – ebook
Praca zbiorowa
Praca w ochronie zdrowia wiąże się z różnymi zagrożeniami dla wykonującego ją personelu medycznego. Należą do nich m.in. promieniowanie jonizujące, pole elektromagnetyczne, substancje chemiczne (w tym o działaniu rakotwórczym i mutagennym), nadmierny wysiłek fizyczny, stres, agresja pacjentów. E-book jest pomocny w przygotowaniu procedur bhp w placówce medycznej dotyczących najczęściej spotykanych...Data dostępności:
Data publikacji:
Nie jedz tego! Szkodliwe składniki „zdrowego” jedzenia – ebook
Hans-Ulrich Grimm
Jogurty bio, płatki z witaminami, słodycze ze słodzikiem zamiast cukru. Te z pozoru wydawałoby się zdrowe produkty w rzeczywistości zawierają substancje, które wywołują stany zapalne, przyczyniają się do otyłości, cukrzycy typu 2, miażdżycy i nowotworów. W tej książce, Autor bestsellera „Chemia w pożywieniu”, ujawnia, że produkty powszechnie uważane za zdrowe, jak margaryna z fitosterolami czy jogurty...Data dostępności:
Data publikacji:
Nowa kuchnia wegetariańska. – ebook
Małgorzata Duży Norbert Duży
Książka ta jest zachętą do częstszego spożywania produktów roślinnych. Autorzy, wegetarianie z długoletnim stażem, komponują potrawy tak, aby stanowiły pełnowartościowe posiłki i proponują 450 przepisów na smaczne i łatwe w przygotowaniu dania główne, zupy, sałatki, napoje i sosy. Przedstawiają też wykaz produktów żywnościowych i ziół pomocnych przy usuwaniu wielu powszechnych dolegliwości oraz spis...Data dostępności:
Data publikacji:
Opłata produktowa – ebook
Bartosz Draniewicz
W monografii „Opłata produktowa" omówiono szczegółowo takie zagadnienia jak: opłaty produktowe uregulowane w ustawie o obowiązkach przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi odpadami oraz o opłacie produktowej i opłacie depozytowej, opłaty za substancje kontrolowane przewidziane w ustawie o substancjach zubożających warstwę ozonową, opłatę za brak sieci uregulowaną w ustawie o recyklingu...Data dostępności:
Data publikacji:
Jak czytać i rozumieć etykiety – ebook
Ewa Sypnik-Pogorzelska Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska
Co oznacza E300? Czy amarant jest szkodliwy? Czy syrop glukozowo-fruktozowy to też cukier? Etykiety umieszczane na opakowaniach produktów spożywczych mają funkcję nie tylko marketingową, lecz także - a może przede wszystkim - informacyjną. Umiejętność ich czytania pomoże ci w dokonywaniu właściwych wyborów żywieniowych, ponieważ wskazują m.in., jaką kaloryczność ma produkt, jaki jest jego skład,...Data dostępności:
Data publikacji:
Prawo farmaceutyczne dla aptek. Część I – ebook
Monika Kwiatkowska
Książka stanowi kompendium wiedzy na temat zakładania i prowadzenia aptek oraz punktów aptecznych, a także funkcjonowania aptek internetowych w nowych realiach prawnych. Przedstawia szczegółową analizę kluczowych aktów prawnych z zakresu prawa farmaceutycznego, w tym zapisów ustawy refundacyjnej. Prezentuje również aktualne orzecznictwo, decyzje inspekcji farmaceutycznej, urzędowe interpretacje przepisów...Data dostępności:
Data publikacji:
Prawna ochrona wód morskich Morza Bałtyckiego przed zanieczyszczeniami ze statków. Aspekty prewencyjne – ebook
Adrianna Ogonowska
Przedmiotem monografii uczynione zostało zagadnienie prawnej ochrony wód morskich Morza Bałtyckiego przed zanieczyszczeniami ze statków. Wybór wskazanego tematu podyktowany był w głównej mierze szczątkowym jego opracowaniem w polskiej literaturze prawa ochrony środowiska oraz prawa morskiego. Dodatkowo mając na względzie, że Morze Bałtyckie stanowi szczególnie wrażliwy na zanieczyszczenia akwen o wyjątkowym...Data dostępności:
Data publikacji: