smak
Liczba pozycji: 36
Trylogia Diny Tom 3: Dziedzictwo Karny – ebook
Herbjorg Wassmo
„Dziedzictwo Karny” jest trzecią i ostatnią powieścią w Trylogii Diny, na którą składają się dwa wcześniejsze tomy „Księga Diny” i „Syn szczęścia”. Karna jest córką Benjamina, osieroconą przez matkę. To poważne, dziwne dziecko, które pięknie śpiewa. Cierpi na tzw. „wielką chorobę”. Ataki epileptyczne dają jej szczególne miejsce w małej społeczności, w której dorasta. Dzięki temu nawiązuje wyjątkowy...Data dostępności:
Data publikacji:
Gdzie się podziałeś, Buzzie Aldrinie? – ebook
Johan Harstad
Rok 1999. Ostatni rok przed wkroczeniem ludzkości w nowe tysiąclecie. Mattias przyszedł na świat trzydzieści lat wcześniej, w noc pierwszego lądowania człowieka na Księżycu. Pracuje jako ogrodnik, a jego największym marzeniem jest nieprzeszkadzanie nikomu, pozostanie anonimowym trybikiem w wielkiej maszynerii wszechświata. Od ośmiu lat jest z tą samą dziewczyną, ma pracę, którą kocha, oraz wielkie...Data dostępności:
Data publikacji:
To Ty jesteś Bobbym Fischerem – ebook
Christer Mjaset
Najnowsza bestsellerowa powieść Christera Mjåseta autora „ Lekarza, który wiedział za dużo ” i „ Białych kruków ” Po raz pierwszy od dwudziestu pięciu lat Håkon wraca do Lillehammer w związku z pogrzebem przyjaciela. Nie postawił jeszcze nogi na peronie, a już żałuje, że zdecydował się przyjechać. Czterdziestoletni mężczyzna zmuszony jest spojrzeć w przeszłość, na coś, co dręczyło go przez całe życie....Data dostępności:
Data publikacji:
Smak czystej wody – ebook
Anna Wlazło Jerzy Wlazło
Jeżeli wciąż uważasz, że twoja szklanka jest do połowy pusta, przelej wodę do mniejszego naczynia i przestań zawracać innym głowę. Zapowiadał się piękny weekend, który Anna i Jerzy zamierzali spędzić na wycieczce. Tak to zaplanowali. Nagle wydarzenia potoczyły się błyskawicznie.Data dostępności:
Data publikacji:
Tom Yum. Moja podróż. Mój smak. Tajlandia – ebook
Izabella Wit-Kossowska
Jaka jest tradycyjna kuchnia tajska oprócz tego, że uchodzi za najlepszą na świecie? Określa Tajów jako naród, ale jest również pojęciem, które przez wieki ewoluowało. Śledząc historię jednej z jej najpopularniejszych potraw, zupy Tom Yum, przekonamy się, że – podobnie jak inne kuchnie narodowe – jest tak naprawdę wielokulturowa. Opiera się jednak na lokalnych produktach, którym zawdzięcza niepowtarzalny...Data dostępności:
Data publikacji:
Smak deszczu – ebook
Henryk Tur
Chłopiec imieniem Vurtok jest typem odkrywcy - gdy coś go zainteresuje, nie sposób zbyć go półsłówkami. Ciekawski rudzielec mieszka w mieście zbudowanym na platformie i zaczyna się zastanawiać, dlaczego jego świat jest zorganizowany w taki, a nie inny sposób. W odpowiedzi na pytanie chłopca nauczyciel zabiera całą klasę na wyprawę, podczas której tłumaczy, że ziemia pod platformą drążona jest przez...Data dostępności:
Data publikacji:
Ramen. Moja podróż. Mój smak. Japonia – ebook
Marta Skorupska
[...] To danie, które można zjeść zarówno w ogromnej metropolii, jak i na odległej prowincji. Potrawa, która jak żadna inna godnie może nosić miano kulinarnego przewodnika po Japonii. Zmienia się w trakcie podróży przez ten kraj i pokazuje nam swoje odmienne oblicza. Porywająca miska, która wielokrotnie była tematem filmów, rozpraw doktorskich, niekończących się dyskusji i sporów i która teraz podbija...Data dostępności:
Data publikacji:
Smak Brzoskwini – ebook
Joanna Mroczkowska
Jest 2135 rok. W Varsie, dawnej Warszawie, świeżo upieczona dziennikarka ledwo wiąże koniec z końcem. Zdeterminowana, by poprawić swoją sytuację, skupia się na stażu w jedynej liczącej się firmie medialnej. Tego dnia nic nie idzie po jej myśli. Nie sprzyja jej ani pogoda, ani technologia. Na dodatek niespodziewanie dzwoni do niej ojciec, który zniknął z jej życia lata temu, i ostrzega ją, że coś się...Data dostępności:
Data publikacji:
Suszonki Zachowaj smak na dłużej – ebook
Teresa Marrone
Jak zrobić kalafiorowy popcorn, pikantny ocet ryżowy, herbatę z dzikiej róży, batoniki z suszonych owoców i mieszankę ziołową z chili? Jak przygotować pożywne i smaczne przekąski owocowo-czekoladowe, muesli i płatki owocowe? Z czego sporządzić minestrone, bulion warzywny i sos barbecue? Niezbędnik dla wszystkich, którzy chcą uzupełnić spiżarnię, zachować nadwyżkę produktów z własnego ogrodu lub przyszykować...Data dostępności:
Data publikacji:
Lecznicze nalewki na owocach, warzywach i orzechach – ebook
Andrzej Sarwa
Książka Lecznicze nalewki na owocach, warzywach i orzechach to zbiór przepisów na łatwe do wykonania domowym sposobem trunki, które mają dobroczynne działanie, doskonały smak, wygląd i zapach. Amatorzy tych trunków znajdą tu wiele ciekawych receptur, a sporządzone w domu napitki nie tylko poprawią zdrowie, ale i uprzyjemnią spotkania rodzinne i towarzyskie.Data dostępności:
Data publikacji: