rok
Liczba pozycji: 9
Jak smakuje rok Wiosna. Lato. Jesień. Zima – ebook
Marcin Molik
Marcin Molik nauczy czytelników, jak w prosty sposób wyczarować smaczne dania z tego, co natura ma akurat teraz do zaoferowania. Fine dining, kuchnia molekularna, casual dining, fast food - trendy kulinarne pojawiają się i znikają. Jest jednak jeden motyw, który jest zawsze aktualny, ożywia kuchnię i filozofię gotowania. Jest to sezonowość. Czy jest coś, co przywołuje chłodną wiosenną bryzę i kuszące...Data dostępności:
Data publikacji:
Alterpop - numer 24 - styczeń-luty 2015 – eprasa
Opracowanie zbiorowe
Dwudziesty czwarty numer magazynu popkulturalnego Alterpop zawiera 54 strony, na których m.in.: – przeglądy premier płytowych, filmowych, książkowych i gier, – zapowiedzi muzyczne i książkowe na 2015 rok, – Gra tajemnic (temat z okładki), – fragment Maszyny do pisania Katarzyny Bondy, – garść porad dla początkujących czytelników. Ponadto przyglądamy się oskarowym nominacjom i mini-serialowi Olive...Data dostępności:
Data publikacji:
Miesięcznik ZNAK nr 756: Bosko i przykładnie. Seks i religia – eprasa
Opracowanie zbiorowe
Rok 1968 to symbol rewolucji seksualnej. Upowszechnienie się pigułki antykoncepcyjnej, krytyka tradycyjnego modelu rodziny, sukcesy feminizmu i emancypacja osób homoseksualnych odmieniły zachodnie społeczeństwa. W tym samym roku papież Paweł VI ogłosił encyklikę „Humanae vitae”, w której podtrzymał katolickie nauczanie o zakazie używania sztucznej antykoncepcji. Dokument ten stał się wyrazem oporu...Data dostępności:
Data publikacji:
W kuchni Ogińskich – ebook
Rimvydas Lauzikas Liutauras Ceprackas Jarosław Dumanowski Arvydas Pacevicius
Rok 2015 został ogłoszony prze narodowe komisje UNESCO Litwy, Polski oraz Białorusi Rokiem Michała Kleofasa Ogińskiego, z okazji 250. rocznicy jego narodzin. Ta książka to jedna z publikacji wydanych z okazji tego jubileuszu. Jest adresowana nie tyle do znawców historii i gastronomii, ile do szerszego kręgu odbiorców. W interesujący sposób przedstawiono w niej osobowość Michała Kleofasa Ogińskiego...Data dostępności:
Data publikacji:
Miesięcznik Znak. Styczeń 2012 – eprasa
Opracowanie zbiorowe
TEMAT MIESIĄCA: Prawa człowieka, godność osoby, los potrzebujących i wykluczonych, bieda – czy nie są to tematy wspólne lewicy i Kościołowi? Czy możliwy jest dialog między środowiskami lewicy i instytucjami Kościoła? W temacie numeru piszemy o szansach takiego dialogu. DEBATY Rynek żywności w epoce globalizacji pełen jest paradoksów. Często dużymi jej eksporterami są kraje nękane regularnie...Data dostępności:
Data publikacji:
Dieta SIRT na cztery pory roku – ebook
Agata Lewandowska
Dzięki tej książce dowiesz się, że zdrowa dieta nie musi być koszmarem, ale smaczną i przyjemną kulinarną przygodą. Dieta SIRT stała się słynna na całym świecie po tym, jak brytyjska piosenkarka Adele schudła ponad 40 kilogramów, jedząc posiłki oparte na założeniach tej diety. Jej spektakularna przemiana zainspirowała wiele osób do zawalczenia o zgrabną sylwetkę i zdrowie. Dieta SIRT opiera się na...Data dostępności:
Data publikacji:
Zwierzyna. Sposoby przyrządzania. Przepisy naszych babć – ebook
Pani Elżbieta
Zwierzyna. Sposoby przyrządzania. Przepisy naszych babć to książka kucharska autorstwa Pani Elżbiety. „Zwierzyna - przeważnie przedmiot zbytku w mieście - w niektórych miejscowościach, oddalonych od kolei i większych osiedli, stanowi najczęściej jadany produkt mięsny. Latem - kaczki dzikie, zimą - zające stanowią podstawę jadłospisów na Kresach wschodnich i nieraz w kłopot wprawiają gospodynie...Data dostępności:
Data publikacji:
Przyprawy, które leczą – ebook
Karolina Szaciłło Maciej Szaciłło
Ilość przypraw, ziół i korzennych mieszanek na sklepowych półkach rośnie z roku na rok, jednak wiedza na ich temat jest wciąż niewielka. Dowiedz się jak nawet najmniejsza ilość kminu rzymskiego, cynamonu cejlońskiego lub mniej znanej asafetydy może zmienić smak i właściwości zdrowotne jedzenia. Wypróbuj proste przepisy na pyszne dania i naturalne lekarstwa. Odkryj również, które zioła i przyprawy...Data dostępności:
Data publikacji:
Zdrowe przetwory – ebook
Jolanta Naklicka-Kleser
Ciesz się pysznymi smakami przez cały rok. Zdrowe przetwory to niemal 80 przepisów na wyjątkowe przetwory - nie tylko pyszne, ale i zdrowe. W książce znajdziesz przepisy na tradycyjne przetwory - zarówno słodkie jak i wytrawne, w nowej, zdrowej odsłonie, a także autorskie receptury na wyjątkowe przysmaki, które wzbogacą Twoją spiżarnię i stół, m.in. ekspresowy dżem truskawkowy z chia, pesto z czosnku...Data dostępności:
Data publikacji: