poznajemy
Liczba pozycji: 5
Przypadki Robinsona Kruzoe – ebook
Daniel Defoe
Przypadki Robinsona Kruzoe to powieść napisana w formie pamiętnika. Pierwoszoosobową narrację prowadzi tytułowy Robinson, którego poznajemy jako młodego człowieka, pełnego pasji i chęci przeżycia przygody, marzącego o dalekich morskich podróżach. Sprzeciwia się ojciec chłopca, który w ten sposób stracił już dwóch starszych synów. Odsuwając myśli o żegludze, poświęca się pracy handlowej. Do czasu, gdy...Data dostępności:
Data publikacji:
Carmen – ebook
Prosper Mérimée
Carmen - tytułowa bohaterka opowiadania Prospera Merimee jest cyganką, kobietą energetyzującą innych, femme fatale. Historię Carmen i Don Jose poznajemy z relacji mężczyzny, który spotyka ich w czasie swej podróży po Andaluzji. Żywiołowa kobieta sprowadza na złą drogę dobrego Don Jose. Mężczyzna traci dla niej głowę wierząc, że nie jest tylko jej chwilowym kaprysem. Cyganka bawi się mężczyznami, porzuca...Data dostępności:
Data publikacji:
Lord Jim – ebook
Joseph Conrad
Lord Jim to najwyżej dziś ceniona powieść Conrada , choć wcześniej dostrzegli ją czytelnicy niż krytycy. Najbardziej uderza w tej historii wielość narratorów i związana z tym zmienność punktów widzenia oraz rozmaitość perspektyw czasowych. Wyjątkowość Lorda Jima wynika również z faktu, że wywodzi się z różnych rodzajów literatury. Poznajemy losy młodego Anglika, najpierw jako oficera marynarki handlowej,...Data dostępności:
Data publikacji:
Serniki słodkie i wytrawne – ebook
Renata Czelny-Kawa
" „Serniki słodkie i wytrawne” Renaty Czelny-Kawa to książka kulinarna. Znajdziemy tu całą galerię przepisów na serniki słodkie, ale także i na te w wersji słonej. Autorka - od dziecka zakochana w sernikowych słodkościach - raczy nasze oczy sernikami o zaskakujących połączeniach smakowych. Są tu serniki owocowe, kawowe, z kajmakiem, z lawendą, z kasztanami i chilli, cytrusowe, z włoskim...Data dostępności:
Data publikacji:
Sekrety włoskiej kuchni. Dlaczego Włosi lubią rozmawiać o jedzeniu? – ebook
Elena Kostioukovitch
Biblia italofilów, o patrzona przedmową Umberta Eco. Doskonała lektura dla tych, którzy chcą nauczyć się czerpać radość z życia. Książka ta jest barwną mozaiką, która pozwala zrozumieć ducha skąpanej w słońcu Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki, gdzie kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji. Poznajcie Włochy właśnie od kuchni - od Alp po Sycylię - ich historię, potrawy,...Data dostępności:
Data publikacji: