polskiej
Liczba pozycji: 98
Obyś nie splamił honoru polskiej bandery – ebook
Jan Pick
Marynistyka. Prawdziwe i na lądzie niespotykane przygody polskiego radiooficera pracującego na greckim masowcu z mieszaną grecko, polsko filipińską załogą pływającym pod tanią banderą.Data dostępności:
Data publikacji:
Pyszne potrawy nie tylko od święta, z kuchni polskiej i węgierskiej – ebook
Maria Oleksy-Kaszanits
Coś dla smakoszy i nie tylko! Książka zawiera najlepsze przepisy na dania z polskiej i węgierskiej kuchni, które królują w domu autorki na co dzień. Znajdziesz tu autorskie recepty m.in na chleb, bułki i ciasta oraz tradycyjne potrawy obu narodów, częściowo zmodyfikowane przez autorkę. Kuchnia, którą proponuje jest wykwintna, bardzo smaczna i profesjonalna. Każdy znajdzie w niej coś wybornego dla ...Data dostępności:
Data publikacji:
W dżunglach Afryki. Wspomnienia z polskiej wyprawy afrykańskiej w latach 1882-1890 – ebook
Leopold Janikowski
Książka jest dokumentalną relacją polskiej wyprawy do Afryki w latach 1882–1890. Autor – Leopold Janikowski (1855–1942) – to jeden z uczestników ekspedycji Stefana Rogozińskiego. Publikacja opisuje między innymi próbę założenia polskiej koloni w Kamerunie (była to głośna inicjatywa, w którą zaangażowani byli czołowi intelektualiści polscy, jak Henryk Sienkiewicz i Bolesław Prus). Relacja ta przybliża...Data dostępności:
Data publikacji:
Pan Tadeusz – ebook
Adam Mickiewicz
"Pan Tadeusz, czyli Ostatni zajazd na Litwie" to poemat epicki Adama Mickiewicza. Jest to epopeja narodowa z elementami gawędy szlacheckiej, która powstała w latach 1832–1834 w Paryżu. Składa się z dwunastu ksiąg pisanych wierszem, trzynastozgłoskowym aleksandrynem polskim. Czas akcji: pięć dni z roku 1811 i dwa dni z roku 1812. Epopeja jest stałą pozycją na polskiej liście lektur szkolnych. W 2012...Data dostępności:
Data publikacji:
Przetwory. Kuchnia polska – ebook
O-press
Oddajemy w Państwa ręce książkę z przepisami kulinarnymi charakterystycznymi dla kuchni polskiej. Korzystając z tych przepisów będziecie Państwo mogli poznać i posmakować potraw stanowiących zarówno część historii i kultury polskiej, jak i tych współczesnych, nowoczesnych, w których rozsmakowali się Polacy w ostatnich czasach. W tej książce poznacie Państwo przepisy na przetwory z owoców, warzyw i...Data dostępności:
Data publikacji:
Syzyfowe prace – ebook
STEFAN ŻEROMSKI
W "Syzyfowych pracach" autor na podstawie własnych doświadczeń z dzieciństwa i lat młodzieńczych przedstawił obraz szkoły w rosyjskim Królestwie Polskim i walkę polskiej młodzieży z rusyfikacją.Data dostępności:
Data publikacji:
Potrawy z grilla. Kuchnia polska – ebook
O-press
Oddajemy w Państwa ręce książkę z przepisami kulinarnymi charakterystycznymi dla kuchni polskiej. Korzystając z tych przepisów będziecie Państwo mogli poznać i posmakować potraw stanowiących zarówno część historii i kultury polskiej, jak i tych współczesnych, nowoczesnych, w których rozsmakowali się Polacy w ostatnich czasach. W tej książce znajdziecie Państwo przepisy na coraz bardziej modne w Polsce...Data dostępności:
Data publikacji:
Nie znany świat – ebook
Antoni Romanowicz
Znakomita, debiutancka powieść jednego z pionierów polskiej literatury gejowskiej. "Nie znany świat" Antoniego Romanowicza, wydany po raz pierwszy na początku lat 90., powstał blisko dekadę wcześniej, lecz przed upadkiem socjalistycznego systemu, z przyczyn cenzuralnych, nie mógł liczyć na przychylność wydawców. Krótko po pierwszym swoim wydaniu zniknął z półek, zyskał status białego kruka i stał się...Data dostępności:
Data publikacji:
Stokrotka – ebook
Jan Paweł Krasnodębski
Powieść o losach kilkunastoletniej narkomanki, która usiłuje zerwać z nałogiem. Tytułowa Stokrotka przeżywa okresy buntu, euforii, rezygnacji, niepokojów, które pchają ją ku nowym ludziom i nowym doznaniom. Próbuje walczyć, ale znów narkotyki zwyciężają. Stacza się coraz bardziej, raniąc swoich najbliższych, by wreszcie poddać się kuracji odwykowej. Dalsze losy bohaterki ukazuje najnowsza powieść Krasnodębskiego...Data dostępności:
Data publikacji:
Mięsne Opowieści – ebook
Barnaba Cue Damian Kowalski
„Mięsne Opowieści” — kusząca podróży przez skwierczący świat grilla! Ta książka kucharska, zawierająca 60 przepysznych przepisów na mięsa, 10 dla wegetarian i 70 przepisów na sosy, łączy smaki kuchni afrykańskiej, polskiej i amerykańskiej. Niezależnie od tego, czy jesteś początkującym, czy doświadczonym profesjonalistą, rozpal grilla i delektuj się pełnymi smaku „Mięsnymi opowieściami”. Książka powstała...Data dostępności:
Data publikacji: