polskiego
Liczba pozycji: 33
Katalog monet zdawkowych Królestwa Polskiego 1835—1841 – ebook
Jerzy Chałupski
Specjalizowany katalog zdawkowych monet obiegowych Królestwa Polskiego z datami od 1835 do 1841. Katalog zawiera zdjęcia oraz opisy odmian i wariantów nie uwzględnionych w innych katalogach.Data dostępności:
Data publikacji:
Kenjutsu – ebook
Romuald Bejnar-Bejnarowicz
Kenjutsu to sztuka walki mieczem. Dla polskiego czytelnika będzie to pewnego rodzaju gradka. Ken jutsu jak i Iaido są w Polsce jeszcze nie bardzo znane. Ta książka ma pomóc to wyjaśnić.Data dostępności:
Data publikacji:
Przysłowia żydowskie – ebook
Samuel Adalberg
Wybór przysłów żydowskich. Niektóre z nich znamy, bo trwale przeniknęły do języka polskiego. 442. Jak kto nie ma na szabas, to nie ma i na niedzielę (83). 443. Co kto w szabas zarobi, to w tygodniu straci (420). 444. Kto sobie w wigilię szabasu nie przygotuje, ten w szabas nie ma (480).Data dostępności:
Data publikacji:
Kocham Zioła 2/2020 – ebook
Instytut Zielarstwa Polskiego i Terapii Naturalnych
Tom drugi serii Kocham Zioła został poświęcony kluczowym zagadnieniom, których odpowiednie omówienie i zrozumienie jest niezbędne dla utrzymania i poprawy naszego zdrowia i samopoczucia. Poruszono tematy m.in. substancji, roślin i grzybów o działaniu przeciwwirusowym oraz przeciwnowotworowym, roli kawy w diecie, wpływu srebra na ludzkie zdrowia oraz wyrobie octu na cele lecznicze i gospodarcze.Data dostępności:
Data publikacji:
Kocham Zioła 1/2020 – ebook
Instytut Zielarstwa Polskiego i Terapii Naturalnych
Tom pierwszy serii Kocham Zioła został poświęcony podstawowym aspektom fitoterapii oraz surowcom zielarskim pozyskiwanym wiosną. Poruszane są tematy m.in.: fitoterapii u osób starszych, leków galenowych wytwarzanych z sosny, hydrolatów, pokarmów szkodzących zwierzętom domowym oraz naturalnym procesom fermentowania warzyw i ziół. Praca zbiorowa.Data dostępności:
Data publikacji:
Zrób formę z fit przepisy od Baletnicy – ebook
Svetlana Ovsyankina
Baletnica gotuje! Chcesz wiedzieć, jak jeść lekko, smacznie i zdrowo? Jak poprawić sylwetkę, a przy tym mieć siłę do codziennej aktywności, a nawet do intensywnych treningów? Svetlana Ovsyankina, tancerka Polskiego Baletu Narodowego i autorka popularnego profilu na Instagramie, dzieli się sekretami swojej kuchni! W tej książce udowadnia, że pasja do sportu i miłość do jedzenia mogą iść w parze. Nie...Data dostępności:
Data publikacji:
Przypływ. Magazyn literacki nr 6-2021 – eprasa
Aleksander Janowski
„Przypływ” wypełnia lukę, jaką jest brak polskojęzycznej platformy literackiej. Piszący w ojczystym języku na emigracji, doskonale zdają sobie sprawę, jak ważne jest kultywowanie polskiego słowa, zwłaszcza dla nas, żyjących w rozsypce tu, na Florydzie. Uważam, że nadszedł czas na otwarcie drzwi dla nowej fali twórczości emigracyjnej, niekoniecznie, jak w przeszłości, opierającej się na walce o przetrwanie...Data dostępności:
Data publikacji:
PRZYPŁYW nr 005/2021. Magazyn literacki – eprasa
Aleksander Janowski
„Przypływ” wypełnia lukę, jaką jest brak polskojęzycznej platformy literackiej. Piszący w ojczystym języku na emigracji, doskonale zdają sobie sprawę, jak ważne jest kultywowanie polskiego słowa, zwłaszcza dla nas, żyjących w rozsypce tu, na Florydzie. Uważam, że nadszedł czas na otwarcie drzwi dla nowej fali twórczości emigracyjnej, niekoniecznie, jak w przeszłości, opierającej się na walce o przetrwanie...Data dostępności:
Data publikacji:
Więź 2/2020 – eprasa
Opracowanie zbiorowe
W kontakcie z nowymi technologiami nie powinniśmy dziś ufać nawet własnym zmysłom. Tymczasem w 60% polskich domów nie ma żadnych zasad korzystania z internetu. Jak więc zachować cyfrową higienę? W każdej części świata Kościół katolicki jest równocześnie prawdziwie globalny i prawdziwie lokalny. Jak wygląda na tym tle specyfika polskiego katolicyzmu? Czy dryfujemy w stronę religijności zeświecczonej? W...Data dostępności:
Data publikacji:
Kiszonki i fermentacje – ebook
Aleksander Baron
"Cytryny kiszone w wędzonej soli? Jarmuż fermentowany w jogurcie z jałowcem? Kiszony rabarbar z grapefruitem w miodowej zalewie? Dynie fermentowane w maślance z czosnkiem? Nawet się nie spodziewasz, co jeszcze można włożyć do słoika! Autorskie przepisy Aleksandra Barona na łatwe, szybkie i oryginalne dania z kiszonek: sorbet z fermentowanego melona z szałwią, rzodkiewki w czarnej soli i krem...Data dostępności:
Data publikacji: