polskich
Liczba pozycji: 75
Praktyczny słownik łączliwości składniowej czasowników polskich – ebook
Stanisław Mędak
Praktyczny słownik łączliwości składniowej czasowników polskich zawiera: - 1001 czasowników polskich i ich charakterystyka składniowa - ujęcie reguł składniowych czasowników w spójny system w połączeniu z semantyką - liczne informacje z zakresu składniowo-znaczeniowej łączliwości czasowników - czytelność układu oraz łatwość używania słownika - pomoc dydaktyczna przeznaczona dla obcokrajowców uczących...Data dostępności:
Data publikacji:
Komizm polskich i francuskich zdań cytowanych. Analiza semantyczna, stylistyczna i pragmatyczna – ebook
Magdalena Lipińska
W monografii zanalizowano mechanizmy komizmu słownego w polskich i francuskich przysłowiach, zagadkach i facecjach. Te wypowiedzi, powtarzane od pokoleń, wiążą się z przekonaniami i postawami osób mówiących danym językiem. W książce autorka próbuje odpowiedzieć na pytanie, w jakiej mierze owe związki wyrazów, spostrzeżeń i zachowań są podobne, a w czym się różnią w języku polskim i francuskim. Przedstawione...Data dostępności:
Data publikacji:
Kodeks rodzinny i opiekuńczy. Familien- und Vormundschaftsgesetzbuch – ebook
Ewa Tuora-Schwierskott
Trzecie wydanie niemieckiego tłumaczenia polskiego Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, ukazujące się w nowej serii tłumaczeń polskich ustaw na języki europejskie. Tekst ustawy uwzględnia zmiany, które weszły w życie w kwietniu 2016.Data dostępności:
Data publikacji:
Kuchnia Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Potrawy świąteczne – ebook
Joanna Baranowska
Książka zawiera sprawdzone i przystępnie opracowane przepisy Lucyny Ćwierczakiewiczowej, słynnej XIX-wiecznej autorki poradników kulinarnych. Znajdują się w niej zestawy tradycyjnych polskich potraw na Wigilię, propozycje obiadów na święta Bożego Narodzenia, na Nowy Rok oraz na Wielkanoc, a także przepisy na ciasta świąteczneData dostępności:
Data publikacji:
Etre philologue. Melanges offerts a Teresa Giermak-Zielińska – ebook
Wanda Fijałkowska Małgorzata Izert Anna Kieliszczyk Ewa Pilecka
Na tom składa się 20 artykułów poświęconych komparatystyce (głównie polsko-francuskiej) oraz trudnościom przekładu; temat ujęto w szerokim spektrum chronologicznym poruszanych zagadnień językowych (XVI-XXI w.). Teksty zostały ofiarowane profesor Teresie Giermak-Zielińskiej przez jej uczniów i przyjaciół, romanistów wywodzących się z różnych polskich ośrodków akademickich. Praca odzwierciedla nie tylko...Data dostępności:
Data publikacji:
Polski chleb i polscy piekarze – ebook
Władysław Krajewski
Publikacja pt. „Polski chleb i polscy piekarze” ma — według zamysłu autora — charakter „czytadła”. Jest zbiorem informacji pochodzących z różnych źródeł o polskim chlebie i jego rodzajach, polskich piekarzach i piekarniach, świętach i targach chleba, fundacjach i muzeach chleba, miejscu chleba w życiu społecznym, naszym języku i literaturze, a także o polskim chlebie za granicą; na końcu znajdują się...Data dostępności:
Data publikacji:
Kuzynki Kruszewskie 1: Kuzynki – audiobook
Andrzej Pilipiuk
Kuzynki zaistniały najpierw jako opowiadanie, nominowane zresztą w roku 2002 do nagrody im. Janusza Zajdla. Kim są? Katarzyna Kruszewska, spec od informatyki i 20-letnia agentka CBŚ, zainspirowana rodzinną legendą o nieśmiertelnej kuzynce, rzuca się w wir poszukiwań Stanisławy. Odnajduje ją w Krakowie, gdzie Stanisława objawia się celem przedłużenia swego życia...kolejną dawką tynktury. Czytelnik...Data dostępności:
Data publikacji:
Szukając gdzie indziej – audiobook
Stanisława Fleszarowa-Muskat
Emocjonująca powieść jednej z najpopularniejszych polskich powieściopisarek II połowy XX wieku. Tym razem Stanisława Fleszarowa-Muskat zabiera czytelników do pomorskiej wsi. Lokalny leśniczy poznaje dziewczynę z miasta. Między bohaterami rodzi się uczucie. Co przyniesie rozwój wydarzeń? Autorka opisuje płomienny romans pozornie niepasujących do siebie ludzi. W tle przedstawia obyczaje społeczeństwa...Data dostępności:
Data publikacji:
Co Grek usmażył, a Turek ugotował – ebook
Paulina Maruszewska
Znajdziecie tutaj setkę bogato ilustrowanych przepisów z obu stron Morza Egejskiego; dania, które na co dzień goszczą w tureckich i greckich domach takie, dla zwykłych ludzi. Gotowałam je wspólnie z Turczynkami mieszkając tam ponad 6 lat, a potem z Greczynkami i Cypryjkami, kolejne 6. Są sprawdzone, a każde z podanych w tej książce można przyrządzić w polskich warunkach, przyprawy też znajdziecie w każdym...Data dostępności:
Data publikacji:
Superfoods, czyli żywność o wysokiej wartości odżywczej – ebook
Beata Cieślowska Patrycja Cieślowska
W dobie coraz większej świadomości żywieniowej poszukujemy nieprzetworzonych pokarmów bogatych w cenne dla zdrowia składniki. Warto przyjrzeć się produktom z kategorii superfoods. Zaskakujące, jak wiele jest ich wśród naszych typowo polskich towarów: pomidory, warzywa kapustne, czarnuszka, kasze. Coraz łatwiej dostępne są również produkty egzotyczne, jak jagody goji czy tofu posiadające niezwykle cenne...Data dostępności:
Data publikacji: