polskich
Liczba pozycji: 19
Kuchnia Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Potrawy świąteczne – ebook
Joanna Baranowska
Książka zawiera sprawdzone i przystępnie opracowane przepisy Lucyny Ćwierczakiewiczowej, słynnej XIX-wiecznej autorki poradników kulinarnych. Znajdują się w niej zestawy tradycyjnych polskich potraw na Wigilię, propozycje obiadów na święta Bożego Narodzenia, na Nowy Rok oraz na Wielkanoc, a także przepisy na ciasta świąteczneData dostępności:
Data publikacji:
Polski chleb i polscy piekarze – ebook
Władysław Krajewski
Publikacja pt. „Polski chleb i polscy piekarze” ma — według zamysłu autora — charakter „czytadła”. Jest zbiorem informacji pochodzących z różnych źródeł o polskim chlebie i jego rodzajach, polskich piekarzach i piekarniach, świętach i targach chleba, fundacjach i muzeach chleba, miejscu chleba w życiu społecznym, naszym języku i literaturze, a także o polskim chlebie za granicą; na końcu znajdują się...Data dostępności:
Data publikacji:
Co Grek usmażył, a Turek ugotował – ebook
Paulina Maruszewska
Znajdziecie tutaj setkę bogato ilustrowanych przepisów z obu stron Morza Egejskiego; dania, które na co dzień goszczą w tureckich i greckich domach takie, dla zwykłych ludzi. Gotowałam je wspólnie z Turczynkami mieszkając tam ponad 6 lat, a potem z Greczynkami i Cypryjkami, kolejne 6. Są sprawdzone, a każde z podanych w tej książce można przyrządzić w polskich warunkach, przyprawy też znajdziecie w każdym...Data dostępności:
Data publikacji:
Superfoods, czyli żywność o wysokiej wartości odżywczej – ebook
Beata Cieślowska Patrycja Cieślowska
W dobie coraz większej świadomości żywieniowej poszukujemy nieprzetworzonych pokarmów bogatych w cenne dla zdrowia składniki. Warto przyjrzeć się produktom z kategorii superfoods. Zaskakujące, jak wiele jest ich wśród naszych typowo polskich towarów: pomidory, warzywa kapustne, czarnuszka, kasze. Coraz łatwiej dostępne są również produkty egzotyczne, jak jagody goji czy tofu posiadające niezwykle cenne...Data dostępności:
Data publikacji:
Non-natives writing for Anglo-American journals: Challenges and urgent needs – ebook
Katarzyna Hryniuk
The author presents the problem of writing research articles in English as a foreign language by Polish scholars – specialists in linguistics and applied linguistics – for publication in Anglo-American journals. In her book she explores which aspects of the process are the most challenging for the authors and what needs they have in this area. In the light of the current higher education reform and...Data dostępności:
Data publikacji:
Kuchnia myśliwska – ebook
Magdalena Binkowska
Kuchnia myśliwska to zbiór przepisów na dania z dziczyzny, opracowane m.in. na podstawie dawnych książek kulinarnych, a także nowoczesnych trendów kulinarnych. Wspaniałe polskie puszcze i lasy od wieków zamieszkują sarny, jelenie, łosie, dziki, zające i ptactwo, które w dawnych czasach niezwykle często gościły na stołach bogaczy. Wspólne polowania szlachty oraz królewskie łowy jesienią i zimą były...Data dostępności:
Data publikacji:
Rodzeństwo bez rywalizacji – ebook
Adele Faber Elaine Mazlish
Autorki bestsellerowej serii Jak mówić… tym razem opowiadają o problemach związanych ze współzawodniczeniem rodzeństwa o miłość i uwagę rodziców. Konflikty między rodzeństwem należą do codzienności każdej rodziny. Adele Faber i Elaine Mazlish pokazują, jak w najlepszy sposób podejść do sporów, by z rozwiązania skorzystały nie tylko dzieci, ale i ich rodzice. Autorki piszą o napięciach, jakie rodzi...Data dostępności:
Data publikacji:
Gotuj z rodzinką.pl – ebook
Opracowanie zbiorowe
Tydzień w boskiej kuchni! Spotkania przy stole czy w kuchni to element każdego dnia, bez którego nie obejdzie się żadna zgrana rodzina. 7 dni w tygodniu, 24h na dobę kuchnia jest otwarta, również u serialowej rodziny Boskich. Oczywiście w kuchni króluje mama Natalia, ale każdy z domowników ma swoje kulinarne typy. Ludwik lubi schabowe, Kacper – pierogi dziadka. Czas więc na pierwszy z serii, kulinarny...Data dostępności:
Data publikacji:
Territoires comparatistes Melanges offerts a Zbigniew Naliwajek – ebook
Anna Opiela
Książka zawiera artykuły ofiarowane badaczowi literatury francuskiej profesorowi Zbigniewowi Naliwajkowi przez jego przyjaciół i współpracowników w dowód przyjaźni i uznania. Czytelnik znajdzie w tomie teksty poświęcone poezji i powieści francuskiej obejmujące prawie wszystkie epoki literackie (od Renesansu po czasy współczesne). Poszczególne artykuły autorstwa polskich, francuskich i niemieckich badaczy...Data dostępności:
Data publikacji:
Comfort food po Polsku – ebook
Anna Zyśk
Comfort food to jedzenie dla ciała i duszy! Przypomnij sobie ukochane dania z dzieciństwa, miłe chwile spędzone w kuchni z mamą lub babcią. Ta książka to zbiór tradycyjnych polskich przepisów, które smakują domem, przywołują wspomnienia i podnoszą na duchu zawsze, gdy tego potrzebujesz. Dzięki tej książce: zawsze będziesz mieć pod ręką przepisy na poprawiające nastrój potrawy: pierogi na słodko...Data dostępności:
Data publikacji: