polskich
Liczba pozycji: 62
Ceperski Przewodnik po Tatrach Polskich i Słowackich – ebook
Mieczysław Tarczyński
Tytułowy Ceper to nikt inny jak autor - człowiek z wielkiego miasta, bez reszty zakochany w Tatrach, który w każdej wolnej chwili pędził w góry i potrafił się tym cieszyć całym sobą. W swoim przewodniku pisze jak wędrować po górach, aby osiągnąć pełnię zadowolenia. Opisuje nie tylko poszczególne szlaki, ale wprost „prowadzi czytającego za rękę“ zwracając uwagę na piękne krajobrazy, wystające...Data dostępności:
Data publikacji:
Teatr – e-wydanie – 5/2024
W magazynie publikowane są recenzje i omówienia premier w teatrach polskich oraz niektórych zagranicznych, festiwali teatralnych oraz książek poświęconych teatrowi, a także eseje i felietony o tematyce teatralnej.Data dostępności:
Data publikacji:
Ikonotheka 2015/25 – eprasa
Gabriela Świtek
Rocznik prezentuje najnowsze wyniki badań z zakresu historii sztuki. Założony w 1990 roku przez Jana Białostockiego. W piśmie zamieszczane są artykuły wybitnych polskich i zagranicznych naukowców. Czasopismo wydawane jest w języku angielskim.Data dostępności:
Data publikacji:
Kuchnia Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Potrawy świąteczne – ebook
Joanna Baranowska
Książka zawiera sprawdzone i przystępnie opracowane przepisy Lucyny Ćwierczakiewiczowej, słynnej XIX-wiecznej autorki poradników kulinarnych. Znajdują się w niej zestawy tradycyjnych polskich potraw na Wigilię, propozycje obiadów na święta Bożego Narodzenia, na Nowy Rok oraz na Wielkanoc, a także przepisy na ciasta świąteczneData dostępności:
Data publikacji:
Bieszczady. Atlas turystyczny – ebook
Gabriela Gorączko
Atlas turystyczny to kompendium wiedzy na temat polskich Bieszczadów i okolicznych miejscowości. Informacje o najciekawszych i najbardziej malowniczych miejscach zaprezentowano w wygodnym i przejrzystym układzie alfabetycznym. Cennym uzupełnieniem są informacje o historii i dawnych mieszkańcach tych terenów, a także praktyczne wskazówki, propozycje tras, przydatne mapy i barwne fotografie.Data dostępności:
Data publikacji:
POLSKA. Wydanie ekskluzywne – ebook
Opracowanie zbiorowe
Ekskluzywny, bogato ilustrowany album prezentuje najcenniejsze walory Polski – najpiękniejsze i najbardziej wartościowe dobra kultury, sztuki, przyrody i architektury. Historia pisana dziełami najwybitniejszych polskich malarzy i fotografików obrazuje burzliwe dzieje, jakie miały wpływ nie tylko na dzisiejszy kształt granic, ale także na bogactwo tradycji i obyczajów. Polska jest piękna i nie warto...Data dostępności:
Data publikacji:
Polskie odkrywanie świata – ebook
Jarosław Molenda
Bogato ilustrowana książka prezentuje sylwetki ponad 50 polskich podróżników od czasów Benedykta Polaka (XIII wiek) po współczesność. Autor, sięgając do źródeł historycznych – dokumentów, relacji, pamiętników, listów – tworzy fascynującą galerię postaci, wśród których są pielgrzymi, misjonarze, badacze, uczeni, odkrywcy, poszukiwacze przygód i eksploratorzy najtrudniej dostępnych zakątków naszej p...Data dostępności:
Data publikacji:
Vogue – e-wydanie – 6/2024
Polska edycja uznanego na całym świecie magazynu o modzie i stylu życia. Na tle swoich zagranicznych odpowiedników wyróżnia się dużą liczbą reportaży, wywiadów oraz rozmaitych form dziennikarskich poświęconych nie tylko modzie, lecz także kulturze czy sztuce. W środku znajdziemy inspirację do modowych eksperymentów, propozycje polskich artystów i projektantów.Data dostępności:
Data publikacji:
Polski chleb i polscy piekarze – ebook
Władysław Krajewski
Publikacja pt. „Polski chleb i polscy piekarze” ma — według zamysłu autora — charakter „czytadła”. Jest zbiorem informacji pochodzących z różnych źródeł o polskim chlebie i jego rodzajach, polskich piekarzach i piekarniach, świętach i targach chleba, fundacjach i muzeach chleba, miejscu chleba w życiu społecznym, naszym języku i literaturze, a także o polskim chlebie za granicą; na końcu znajdują się...Data dostępności:
Data publikacji:
Co Grek usmażył, a Turek ugotował – ebook
Paulina Maruszewska
Znajdziecie tutaj setkę bogato ilustrowanych przepisów z obu stron Morza Egejskiego; dania, które na co dzień goszczą w tureckich i greckich domach takie, dla zwykłych ludzi. Gotowałam je wspólnie z Turczynkami mieszkając tam ponad 6 lat, a potem z Greczynkami i Cypryjkami, kolejne 6. Są sprawdzone, a każde z podanych w tej książce można przyrządzić w polskich warunkach, przyprawy też znajdziecie w każdym...Data dostępności:
Data publikacji: