polski
Liczba pozycji: 17
Polski chleb i polscy piekarze – ebook
Władysław Krajewski
Publikacja pt. „Polski chleb i polscy piekarze” ma — według zamysłu autora — charakter „czytadła”. Jest zbiorem informacji pochodzących z różnych źródeł o polskim chlebie i jego rodzajach, polskich piekarzach i piekarniach, świętach i targach chleba, fundacjach i muzeach chleba, miejscu chleba w życiu społecznym, naszym języku i literaturze, a także o polskim chlebie za granicą; na końcu znajdują się...Data dostępności:
Data publikacji:
Victor. Wydanie Specjalne. Egzamin Ósmoklasisty repetytorium + arkusze nr 1/2024 – eprasa
Opracowanie zbiorowe
Język polski: opracowania wszystkich lektur obowiązkowych kurs pisania wypracowań z przykładami szybka powtórka z gatunków literackich gramatyka, ortografia i interpunkcja z zadaniami typu egzaminacyjnego przykładowe arkusze egzaminacyjne Matematyka: tablice matematyczne z wzorami, twierdzeniami i definicjami skondensowana powtórka, bez której na egzaminie ani rusz przykładowe arkusze egzaminacyjne...Data dostępności:
Data publikacji:
Kuchnia Warszawska – ebook
Władysław Krajewski
Macie Państwo przed oczami tekst, który można niewątpliwie określić jako „czytadło”. „Kuchnia Warszawska przed laty i dziś” — to nietypowa książka traktująca o kulinariach stolicy Polski. To swego rodzaju zeszyt dokumentacyjny z zebranymi zapiskami z najprzeróżniejszych źródeł, tak tradycyjnych (książki, teksty z pogranicza literatury, materiały prasowe) jak też z nowych środków komunikacji masowej...Data dostępności:
Data publikacji:
Français Présent – e-wydanie – 2/2024
Français Présent to jedyny taki magazyn na rynku tworzony dla fanów kultury francuskiej przez francusko-polski zespół redakcyjny. Każdy numer dostarcza wielu interesujących tekstów. Więcej: francais.edu.pl Uwaga: e-wydania nie zawierają płyt CD/DVD, kuponów rabatowych itp. dołączanych do wydań papierowych.Data dostępności:
Data publikacji:
Italia Mi piace! – e-wydanie – 2/2024
Italia Mi piace! to jedyny taki magazyn na rynku tworzony dla fanów kultury włoskiej przez włosko-polski zespół redakcyjny. Każdy numer dostarcza wielu interesujących tekstów. Więcej: italiamipiace.pl Uwaga: e-wydania nie zawierają płyt CD/DVD, kuponów rabatowych itp. dołączanych do wydań papierowych.Data dostępności:
Data publikacji:
W zapachu włoskiej kuchni, czyli badante ze Wzgórza Czterech Wiatrów – ebook
Lucyna Kleinert
Lucyna Kleinert większość roku mieszka w Ascoli Piceno w rejonie Marche. Ascoli Piceno bardzo ucierpiało podczas ostatnich trzęsień ziemi, które dotknęło osobiście autorkę. Jednak miłość do tego miasta zatrzymała ją we Włoszech. Lucyna Kleinert znana jest nie tylko ze swoich włoskich wspomnień ale również popularnego bloga „Poza granicami Polski ale nie tylko” w którym przybliża codzienne życie Włochów. „W...Data dostępności:
Data publikacji:
Domowy wyrób win – ebook
Tadeusz Woźniak
Winiarstwo owocowe ma niemal tak długą tradycję, jak wytwarzanie win z winogron. Już w XIII wieku, zwłaszcza w północnej Francji, popularnością cieszyły się jabłeczniki (z niewiadomych przyczyn uparcie w Polsce nazywane cydrami, od francuskiego cidre ). Na terenie Polski wytwarzano od czasów saskich wina z wiśni, owoców róży czy porzeczek. Ta tradycja przetrwała aż do czasów współczesnych, a „domowi...Data dostępności:
Data publikacji:
Studia Ucrainica Varsoviensia 2015/3 – eprasa
Praca zbiorowa
Studia Ucrainica Varsoviensia to nowa seria wydawnicza Katedry Ukrainistyki UW poświęcona aktualnym problemom ukrainistyki, badaniom z zakresu szeroko rozumianego językoznawstwa, literaturoznawstwa i kulturoznawstwa. Studia Ucrainica Varsoviensia to miejsce integracji badań ukrainoznawczych oraz środowisk naukowych, forum wymiany myśli i poglądów badaczy z ośrodków naukowych Polski i Ukrainy oraz innych...Data dostępności:
Data publikacji:
W kuchni Ogińskich – ebook
Rimvydas Lauzikas Liutauras Ceprackas Jarosław Dumanowski Arvydas Pacevicius
Rok 2015 został ogłoszony prze narodowe komisje UNESCO Litwy, Polski oraz Białorusi Rokiem Michała Kleofasa Ogińskiego, z okazji 250. rocznicy jego narodzin. Ta książka to jedna z publikacji wydanych z okazji tego jubileuszu. Jest adresowana nie tyle do znawców historii i gastronomii, ile do szerszego kręgu odbiorców. W interesujący sposób przedstawiono w niej osobowość Michała Kleofasa Ogińskiego...Data dostępności:
Data publikacji:
Skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej i budowa masy mięśniowej – ebook
Wojciech Maziarz Adrian Garus Tomasz Garus
Skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej i budowa masy mięśniowej Trenuj z Mistrzem Polski 2015 E-book pełen jest profesjonalnych porad jak w bezpieczny i skuteczny sposób zrzucić zbędne kilogramy. Opisane diety stworzone zostały przez specjalistów w dziedzinie żywienia m.in. Mistrzem Polski kulturystyki i fitness 2015 Wojciechem Maziarzem i cechują się oryginalnym i nowoczesnym podejściem do tematu....Data dostępności:
Data publikacji: