polski
Liczba pozycji: 34
Hejt Polski – ebook
Maja Staśko
O KSIĄŻCE Maja Staśko codziennie doświadcza hejtu. Codziennie rano, kiedy otwiera skrzynkę, ktoś do niej pisze: "Głupia p*zda. Szmata. S*ka. Zrób mi loda. Zgwałcę cię. Zabij się". Podobne komunikaty w jej stronę pojawiają się także na dobranoc. I w południe. W książce "Hejt polski" Maja Staśko dokumentuje ten proces. Drukuje hejt, tysiące autentycznych komentarzy, obelg, wiadomości, które dostaje...Data dostępności:
Data publikacji:
Polski chleb i polscy piekarze – ebook
Władysław Krajewski
Publikacja pt. „Polski chleb i polscy piekarze” ma — według zamysłu autora — charakter „czytadła”. Jest zbiorem informacji pochodzących z różnych źródeł o polskim chlebie i jego rodzajach, polskich piekarzach i piekarniach, świętach i targach chleba, fundacjach i muzeach chleba, miejscu chleba w życiu społecznym, naszym języku i literaturze, a także o polskim chlebie za granicą; na końcu znajdują się...Data dostępności:
Data publikacji:
Z radości życia. Halina Konopacka – audiobook
Maria Rotkiewicz
Halina Konopacka miała dwie ogromne pasje: sport i poezję. W 1928 roku zdobyła pierwszy złoty medal olimpijski dla Polski podczas Igrzysk IX Olimpiady w Amsterdamie w rzucie dyskiem. Była wszechstronną lekkoatletką. Brała udział w zawodach w pchnięciu kulą, rzucie dyskiem, rzucie oszczepem, skoku wzwyż, 3-boju, 5-boju i sztafetach. 56-krotnie pobiła rekord Polski, 7-krotnie również rekord światowy...Data dostępności:
Data publikacji:
Pasja – ebook
Wojciech "WU" Zieliński Arebehn
Czym byłby portret kryminalnej Polski bez opowieści o dziewczynie aspirującej do ASP? Najciekawsze akcenty tego albumu są zawarte w samych kreskach Wu Zielińskiego. Dzikich i paranoicznych, razem tworzących postaci zamknięte w swoich szaleństwach. Autorzy postarali się, by kolizje tych szaleństw rozsadzały formę doszczętnie, a z klasycznej opowieści o szaleństwie artysty zostały prowokujące niejasności”...Data dostępności:
Data publikacji:
Kuchnia Warszawska – ebook
Władysław Krajewski
Macie Państwo przed oczami tekst, który można niewątpliwie określić jako „czytadło”. „Kuchnia Warszawska przed laty i dziś” — to nietypowa książka traktująca o kulinariach stolicy Polski. To swego rodzaju zeszyt dokumentacyjny z zebranymi zapiskami z najprzeróżniejszych źródeł, tak tradycyjnych (książki, teksty z pogranicza literatury, materiały prasowe) jak też z nowych środków komunikacji masowej...Data dostępności:
Data publikacji:
Za wszelką cenę – audiobook
Niewyparzona Pudernica
Iza – trzydziestosześcioletnia fryzjerka i aspirująca influencerka – wiedzie na pozór szczęśliwe życie gdzieś w niewielkim mieście na wschodzie Polski. Swoją sielankową codziennością dzieli się z licznymi obserwatorami na Instagramie. Prawda jest zgoła inna. Smutny obraz współczesnego świata, gdzie gra pozorów jest ważniejsza niż prawdziwe życie. A może warto poszukać głębiej? Może Iza to tak naprawdę...Data dostępności:
Data publikacji:
W zapachu włoskiej kuchni, czyli badante ze Wzgórza Czterech Wiatrów – ebook
Lucyna Kleinert
Lucyna Kleinert większość roku mieszka w Ascoli Piceno w rejonie Marche. Ascoli Piceno bardzo ucierpiało podczas ostatnich trzęsień ziemi, które dotknęło osobiście autorkę. Jednak miłość do tego miasta zatrzymała ją we Włoszech. Lucyna Kleinert znana jest nie tylko ze swoich włoskich wspomnień ale również popularnego bloga „Poza granicami Polski ale nie tylko” w którym przybliża codzienne życie Włochów. „W...Data dostępności:
Data publikacji:
Domowy wyrób win – ebook
Tadeusz Woźniak
Winiarstwo owocowe ma niemal tak długą tradycję, jak wytwarzanie win z winogron. Już w XIII wieku, zwłaszcza w północnej Francji, popularnością cieszyły się jabłeczniki (z niewiadomych przyczyn uparcie w Polsce nazywane cydrami, od francuskiego cidre ). Na terenie Polski wytwarzano od czasów saskich wina z wiśni, owoców róży czy porzeczek. Ta tradycja przetrwała aż do czasów współczesnych, a „domowi...Data dostępności:
Data publikacji:
W kuchni Ogińskich – ebook
Rimvydas Lauzikas Liutauras Ceprackas Jarosław Dumanowski Arvydas Pacevicius
Rok 2015 został ogłoszony prze narodowe komisje UNESCO Litwy, Polski oraz Białorusi Rokiem Michała Kleofasa Ogińskiego, z okazji 250. rocznicy jego narodzin. Ta książka to jedna z publikacji wydanych z okazji tego jubileuszu. Jest adresowana nie tyle do znawców historii i gastronomii, ile do szerszego kręgu odbiorców. W interesujący sposób przedstawiono w niej osobowość Michała Kleofasa Ogińskiego...Data dostępności:
Data publikacji:
Skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej i budowa masy mięśniowej – ebook
Wojciech Maziarz Adrian Garus Tomasz Garus
Skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej i budowa masy mięśniowej Trenuj z Mistrzem Polski 2015 E-book pełen jest profesjonalnych porad jak w bezpieczny i skuteczny sposób zrzucić zbędne kilogramy. Opisane diety stworzone zostały przez specjalistów w dziedzinie żywienia m.in. Mistrzem Polski kulturystyki i fitness 2015 Wojciechem Maziarzem i cechują się oryginalnym i nowoczesnym podejściem do tematu....Data dostępności:
Data publikacji: