pierwszych
Liczba pozycji: 12
Zalety bycia niewidzialnym – ebook
Stephen Chbosky
Charlie powraca w nowym wydaniu! Drogi Przyjacielu, Właśnie sięgnąłeś po coś wyjątkowego. Coś zabawnego i druzgocącego zarazem, bardziej intymnego niż pamiętnik. Stałeś się adresatem listów Charliego. Nie wiesz, gdzie mieszka, nie wiesz, jak wygląda. Jedyne, co poznasz, to świat, którym się z Tobą podzieli. Opowie Ci o swoim nastoletnim życiu, od którego czasami bardzo mocno chce uciec, ale jednocześnie...Data dostępności:
Data publikacji:
Smak gorzkiej czekolady – ebook
Weronika Ancerowicz
Charlotte Lynch to szesnastoletnia miłośniczka rocka, której największą miłością jest Kurt Cobain. Nawet sobie nie wyobraża, że mogłaby zakochać się w kimś innym. Wszystko jednak zmienia się pod koniec lata tysiąc dziewięćset dziewięćdziesiątego czwartego roku. W starym sklepie z płytami, podczas kupowania albumu jednego ze swoich ulubionych zespołów, poznaje Nicholasa Crawforda. Okazuje się, że chłopak...Data dostępności:
Data publikacji:
Z polskiego na nasze, czyli prywatny leksykon współczesnej polszczyzny – ebook
Antoni Kroh Barbara Magierowa
Leksykon mowy potocznej, pisanej i mówionej, dokumentujący dzieje kultury polskiej od zakończenia drugiej wojny światowej do dziś, w układzie chronologicznym. Zbiór wyrażeń, wypowiedzi, komentarzy, frazesów, sloganów, zbitek pojęciowych, epitetów, napisów na murach i transparentach, lapsusów językowych. Zdaniem autorów polszczyzna potoczna to najsumienniejszy obserwator i kronikarz życia zbiorowego....Data dostępności:
Data publikacji:
Japońskie słodycze – ebook
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Japonia od wieków fascynuje Europejczyków. To zakątek świata, gdzie nowoczesność miesza się z wielowiekowymi tradycjami. Kraj nowinek technicznych, starych świątyń oraz wspaniałego jedzenia, o którym można by pisać i pisać. Wśród niezliczonych smakołyków w życiu mieszkańców Archipelagu Japońskiego szczególną rolę odgrywają słodycze. Śnieżnobiałe ciastka ryżowe jadane od początków naszej ery, łakocie...Data dostępności:
Data publikacji:
Epidemie: prawdziwe zagrożenia i fałszywe alarmy. Od ptasiej grypy po COVID-19 – ebook
Didier Raoult
Prof. Didier Raoult , wybitny specjalista w dziedzinie mikrobiologii i chorób zakaźnych, omawia w książce przyczyny wirusa i sposób jego rozprzestrzeniania się. Zwraca uwagę na uprzedzenia, które wywołały ten ogromny „pożar informacyjny” oraz kwestionuje mit o zabójczej chorobie, przywołując znane nam epidemie, jak i te, o których media nie informowały zbyt obszernie. W książce Epidemie: prawdziwe...Data dostępności:
Data publikacji:
Bliźniacze korony – ebook
Catherine Doyle Katherine Webber
Wren zawsze wiedziała, że pewnego dnia ukradnie siostrze miejsce w pałacu. Szkolona od urodzenia, by powrócić na miejsce morderstwa rodziców, zrobi wszystko, aby dojść do władzy i chronić społeczność czarownic. Gdyby tylko pewien strażnik pałacowy nie był tak rozpraszająco atrakcyjny, a jej magia nie miała zwyczaju sprawiać kłopotów… Księżniczka Rose wie, że z władzą wiąże się odpowiedzialność....Data dostępności:
Data publikacji:
Muzyka serc – ebook
Paula Ciulak
Jesteś w każdej nucie, którą gram, w każdym wersie każdej piosenki Jeśli przyjdzie ci wybrać, między prawdziwą miłością a spełnieniem największych marzeń, co wybierzesz? Gdy Blair i Diego się poznali byli jedynie nieznającymi życia nastolatkami z marzeniami o muzyce. Połączyły ich nie tylko piosenki, ale i wyjątkowo silne uczucie. Los jednak rzadko ułatwia drogę i tym razem nie było inaczej. Nie...Data dostępności:
Data publikacji:
Royce Rolls – ebook
Margaret Stohl
Jak wygląda życie za kulisami reality show? Jak się zachowuje rodzina celebrytów kiedy gasną światła reflktorów, a kamery przestają nagrywać? Oto amerykańska story w stylu glamour, zaprawiona błyskotliwym humorem. Rodzina Royce’ów ma wszystko: luksusową willę, ogromną fortunę, świetne nazwisko. Ma także, jak każda rodzina problemy, z których największym, wydaje się spadek popularności ich dotąd oglądanego...Data dostępności:
Data publikacji:
Tradycje kulinarne Korei – ebook
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Kuchnia koreańska przypomina kocioł, do którego różne ludy i plemiona dorzuciły swoje ulubione składniki. Chiński ryż i herbata, mandżurska soja, mongolskie pierogi oraz mocny alkohol destylowany, chilli z Nowego Świata i japońskie sushi. Na przestrzeni wieków mieszały się w owym kotle smaki, zapachy i techniki kulinarne, tworząc niezwykłą kuchnię Kraju Porannej Ciszy. Sztukę kulinarną będącą ogniwem...Data dostępności:
Data publikacji:
Mit śmieciowego DNA – ebook
Jonathan Wells
Czterdzieści lat temu naukowcy odkryli, że około 98% naszego DNA nie koduje białek i wówczas tę część genomu określili jako „śmieciowy” DNA. Zdaniem darwinistów – sytuacja ta jest rezultatem procesu ewolucji. Jednak ostatnie badania pokazują, że genom jest wielowymiarowym, zintegrowanym systemem, w którym DNA niekodujące białek pełni wiele podstawowych funkcji biologicznych. W książce „Mit śmieciowego...Data dostępności:
Data publikacji: