pierwszych
Liczba pozycji: 19
Śląsk dla każdego – ebook
Gabriela Haber
Subiektywny przewodnik po śląsku, pisany głownie z myślą o rodzinach z dziećmi (już od pierwszych miesięcy życia); zawiera wybrane trasy górskie, listę regionalnych restauracji i kilka legend.Data dostępności:
Data publikacji:
Murzyn z załogi Narcyza – ebook
Joseph Conrad
"Murzyn z załogi Narcyza" to jedna z pierwszych powieści wybitnego pisarza Josepha Conrada.Data dostępności:
Data publikacji:
Biała Góra – ebook
Adam Skoczylas
Siedem wypraw odeszło z niczym spod wyniosłych grani Dhaulagiri, siódmego szczytu świata, płacąc nieraz życiem najdzielniejszych uczestników. Szczyt zdobyła w 1960 roku dopiero ósma wyprawa, o której dziejach, niepowodzeniach i zwycięstwach opowiada jeden z jej uczestników – Adam Skoczylas. Był on wraz z Jerzym Hajdukiewiczem wśród pierwszych Polaków, którzy po wojnie wyprawili się w Himalaje.Data dostępności:
Data publikacji:
Kto zabił Kopciuszka? – ebook
Alek Rogoziński
Autorka powieści kryminalnych - Róża Krull - powraca, by rozwiązać kolejną zagadkę! Jeden bal, jeden martwy Kopciuszek i dziesięć osób, z których każda miała powód, by zabić… Róża otrzymuje zaproszenie na bal charytatywny, gdzie spotyka kilka postaci znanych z pierwszych stron gazet. Gdy podczas imprezy dochodzi o morderstwa, okazuje się, że goście skrywają swoje tajemnice, i każdy z nich miał...Data dostępności:
Data publikacji:
Syn wiosny – ebook
Mad Bartnicka
Sasza potrafi skomplikować sobie wszystko. Tym razem jedno nieopatrznie zadane pytanie powoduje głęboki wewnętrzny konflikt, a ten z kolei prowokuje konflikty zewnętrzne. Sprawdzona strategia Saszy? Ucieczka. Jednak to, przed czym ucieka, i tak go dogania. Wywiązanie się z danego słowa, brak wybaczenia, niechęć do narzucanych norm, do nadawanych etykiet — te kwestie powracają i się kumulują, prowadząc...Data dostępności:
Data publikacji:
Z polskiego na nasze, czyli prywatny leksykon współczesnej polszczyzny – ebook
Antoni Kroh Barbara Magierowa
Leksykon mowy potocznej, pisanej i mówionej, dokumentujący dzieje kultury polskiej od zakończenia drugiej wojny światowej do dziś, w układzie chronologicznym. Zbiór wyrażeń, wypowiedzi, komentarzy, frazesów, sloganów, zbitek pojęciowych, epitetów, napisów na murach i transparentach, lapsusów językowych. Zdaniem autorów polszczyzna potoczna to najsumienniejszy obserwator i kronikarz życia zbiorowego....Data dostępności:
Data publikacji:
Japońskie słodycze – ebook
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Japonia od wieków fascynuje Europejczyków. To zakątek świata, gdzie nowoczesność miesza się z wielowiekowymi tradycjami. Kraj nowinek technicznych, starych świątyń oraz wspaniałego jedzenia, o którym można by pisać i pisać. Wśród niezliczonych smakołyków w życiu mieszkańców Archipelagu Japońskiego szczególną rolę odgrywają słodycze. Śnieżnobiałe ciastka ryżowe jadane od początków naszej ery, łakocie...Data dostępności:
Data publikacji:
Epidemie: prawdziwe zagrożenia i fałszywe alarmy. Od ptasiej grypy po COVID-19 – ebook
Didier Raoult
Prof. Didier Raoult , wybitny specjalista w dziedzinie mikrobiologii i chorób zakaźnych, omawia w książce przyczyny wirusa i sposób jego rozprzestrzeniania się. Zwraca uwagę na uprzedzenia, które wywołały ten ogromny „pożar informacyjny” oraz kwestionuje mit o zabójczej chorobie, przywołując znane nam epidemie, jak i te, o których media nie informowały zbyt obszernie. W książce Epidemie: prawdziwe...Data dostępności:
Data publikacji:
Jak podróżować z łososiem – ebook
Umberto Eco
Czy byliście już zmuszeni do włożenia wędzonego łososia do minibarku w waszym pokoju hotelowym? Lub do zainstalowania nowego programu komputerowego przy wykorzystaniu trzytomowej instrukcji dołączonej przez producenta? A może zrezygnowaliście z zażycia łagodnego leku ze względu na straszne ryzyko, które według jego ulotki występuje w „pewnych przypadkach”? A może kupiliście za 59 dolarów Pulse Trainer,...Data dostępności:
Data publikacji:
Tradycje kulinarne Korei – ebook
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Kuchnia koreańska przypomina kocioł, do którego różne ludy i plemiona dorzuciły swoje ulubione składniki. Chiński ryż i herbata, mandżurska soja, mongolskie pierogi oraz mocny alkohol destylowany, chilli z Nowego Świata i japońskie sushi. Na przestrzeni wieków mieszały się w owym kotle smaki, zapachy i techniki kulinarne, tworząc niezwykłą kuchnię Kraju Porannej Ciszy. Sztukę kulinarną będącą ogniwem...Data dostępności:
Data publikacji: