pani
Liczba pozycji: 12
Moralność Pani Dulskiej – ebook
Gabriela Zapolska
„Moralność Pani Dulskiej” to najsłynniejsza sztuka autorstwa Gabrieli Zapolskiej, jednej z najwybitniejszych przedstawicielek polskiego naturalizmu. Sztuka Zapolskiej jest tragifarsą. Główna bohaterka – Aniela Dulska – jest postacią obłudną, dwulicową, fałszywą, chciwą, gardzącą ludźmi biednymi, słabymi i wrażliwymi. Wszystko co robi, robi na pokaz. Prezentuje pozorną moralność, żyje jednak w...Data dostępności:
Data publikacji:
Dziennik perfekcyjnej pani domu 2015. Ponad 1000 porad na każdą okazję – ebook
Weronika Łęcka
Uniwersalny poradnik dla kobiet – zbudowany na bazie kalendarium na rok 2015 – pozwoli zaplanować prace domowe, których nasilenie związane jest z daną porą roku. Zawiera ok. 1000 porad tematycznie nawiązujących do konkretnych miesięcy. Czytelniczki znajdą tu informacje o tym, jak powinna być prowadzona zdrowa, smaczna i ekonomiczna kuchnia, jak przygotowuje się zapasy na zimę, jak prostymi i dostępnymi...Data dostępności:
Data publikacji:
Mieszczanin szlachcicem – ebook
Pan Jourdain marzy o byciu dżentelmenem. Jest pewne, że jeśli będzie postępował zgodnie z radami swoich nauczycieli, stanie się nim. Aby zdobyć serce markizy Dorimeny, naśladuje maniery szlacheckie. Na szczęście Pani Jourdain w porę odkrywa zamiary męża i stara się ostudzić jego zapał. Ponadczasowa komedia analizuje i podkreśla wady arystrokracji.Data dostępności:
Data publikacji:
Kaprys – ebook
Alfred de Musset
Pogrążona w nieszczęściu Matylda próbuje odzyskać swojego męża Henryka de Chavigny, który po roku małżeństwa traci zainteresowanie i wdaje się w romans. Aby nakłonić mężczyznę do powrotu, w tajemnicy przygotowuje dla niego niespodziankę – ręcznie wykonaną sakiewkę. Ten jednak posiada już jedną, darowaną mu przez kogoś innego. Zrozpaczona kobieta zwierza się swojej przyjaciółce, pani de Lerry, a ta...Data dostępności:
Data publikacji:
365 obiadów – ebook
Marta Krawczyk
Obmyślanie codziennego menu to z pewnością utrapienie niejednej pani domu. Prezentowana książka to 365 zestawów obiadowych, które rozwiążą problem monotonnego jadłospisu. Potrawy zostały podzielone na zestawy dobrane ze względu na pory roku – tak, by móc wykorzystać wszelkie dobra, którymi darzy nas natura. Dzięki prezentowanym przepisom na zupy, dania mięsne, wegetariańskie i desery całoroczne menu...Data dostępności:
Data publikacji:
Nalewki i likiery – ebook
Pani Elżbieta
Babki i prababki nasze, rozporządzając liczną służbą i obszernymi piwnicami, miały różne sekrety przyrządzania wybornych domowych wódek, nalewek i likierów. Owe sekrety i przepisy przechodziły w rodzinie z pokolenia na pokolenie, nieraz zazdrośnie strzeżone i przekazywane dopiero w testamencie jakiejś ukochanej wnuczce, lub siostrzenicy. Wiem, na przykład, o pewnym przepisie krupniku litewskiego, który...Data dostępności:
Data publikacji:
Zwierzyna. Sposoby przyrządzania. Przepisy naszych babć – ebook
Pani Elżbieta
Zwierzyna. Sposoby przyrządzania. Przepisy naszych babć to książka kucharska autorstwa Pani Elżbiety. „Zwierzyna - przeważnie przedmiot zbytku w mieście - w niektórych miejscowościach, oddalonych od kolei i większych osiedli, stanowi najczęściej jadany produkt mięsny. Latem - kaczki dzikie, zimą - zające stanowią podstawę jadłospisów na Kresach wschodnich i nieraz w kłopot wprawiają gospodynie...Data dostępności:
Data publikacji:
Rzeczywistość (nie)opisana. Życie teatru na łamach prasy branżowej w latach 1983-1989 – ebook
Joanna Królikowska
Jest to wartościowa poznawczo i oparta na rzetelnych rozpoznaniach źródłowych rozprawa, która w zdyscyplinowany (pod względem formalnym i metodologicznym) sposób przedstawia wizje życia teatralnego kreowane przez trzy czasopisma branżowe ukazujące się w latach osiemdziesiątych ubiegłego stulecia. Nadal brakuje opracowań dotyczących dziejów krytyki teatralnej w ostatnich latach trwania PRL. Książka...Data dostępności:
Data publikacji:
100 potraw z jaj. Przepisy naszych babć – ebook
Pani Elżbieta
Jaja są nietylko jednym z najpożywniejszych i najzdrowszych artykułów spożywczych - są również jednym najbardziej niezbędnym, najbardziej rozpowszechnionych. Najłatwiejsze do przyrządzenia, są jednocześnie podstawowym materjałem kuchni wymyślnej i wykwintnej. Jaja są codziennem pożywieniem kilkumiesięcznego dziecka i zgrzybiałego starca. Zjada je codziennie rano i wieczorem pracownica igły, sklepowa...Data dostępności:
Data publikacji:
Konfitury, kompoty i inne konserwy owocowe. Przepisy naszych babć – ebook
Pani Elżbieta
" Konfitury, kompoty i inne konserwy owocowe. Przepisy naszych babć to książka kucharska autorstwa Pani Elżbiety . „ Najdawniej używane i znane przetwory owocowe, chluba naszych babek i prababek, - bo nawet w dawnych, bardzo dawnych czasach, kiedy znano tylko cukier trzcinowy, który nietylko był rzadkim przysmakiem, i który wtedy zwano „Kandyzbrot“, - już wyrabiano...Data dostępności:
Data publikacji: