pani
Liczba pozycji: 11
Pani – eprasa – 5/2024
„Pani” jest magazynem kobiet silnych, ceniących harmonię duszy i ciała. Prezentuje sylwetki wyjątkowych kobiet, za którymi stoi życiowe doświadczenie. Opowiada historie niezwykłych par, a w szczerych autorskich wywiadach odsłania męski punkt widzenia. Poszerzona sekcja poświęcona celebrowaniu życia -podróże, moda, uroda, wnętrza -gwarantuje kompleksowy, wielowymiarowy charakter pisma. Lektura...Data dostępności:
Data publikacji:
Dziennik perfekcyjnej pani domu 2015. Ponad 1000 porad na każdą okazję – ebook
Weronika Łęcka
Uniwersalny poradnik dla kobiet – zbudowany na bazie kalendarium na rok 2015 – pozwoli zaplanować prace domowe, których nasilenie związane jest z daną porą roku. Zawiera ok. 1000 porad tematycznie nawiązujących do konkretnych miesięcy. Czytelniczki znajdą tu informacje o tym, jak powinna być prowadzona zdrowa, smaczna i ekonomiczna kuchnia, jak przygotowuje się zapasy na zimę, jak prostymi i dostępnymi...Data dostępności:
Data publikacji:
365 obiadów – ebook
Marta Krawczyk
Obmyślanie codziennego menu to z pewnością utrapienie niejednej pani domu. Prezentowana książka to 365 zestawów obiadowych, które rozwiążą problem monotonnego jadłospisu. Potrawy zostały podzielone na zestawy dobrane ze względu na pory roku – tak, by móc wykorzystać wszelkie dobra, którymi darzy nas natura. Dzięki prezentowanym przepisom na zupy, dania mięsne, wegetariańskie i desery całoroczne menu...Data dostępności:
Data publikacji:
Nalewki i likiery – ebook
Pani Elżbieta
Babki i prababki nasze, rozporządzając liczną służbą i obszernymi piwnicami, miały różne sekrety przyrządzania wybornych domowych wódek, nalewek i likierów. Owe sekrety i przepisy przechodziły w rodzinie z pokolenia na pokolenie, nieraz zazdrośnie strzeżone i przekazywane dopiero w testamencie jakiejś ukochanej wnuczce, lub siostrzenicy. Wiem, na przykład, o pewnym przepisie krupniku litewskiego, który...Data dostępności:
Data publikacji:
Studia Iuridica, nr 75 – eprasa
Piotr Rylski Karol Weitz Tadeusz Zembrzuski
Numer dedykowany pamięci zmarłej 16 maja 2018 roku Profesor Marii Jędrzejewskiej. Zawiera życiorys naukowy Pani Profesor, wykazy napisanych przez nią prac naukowych oraz recenzji rozpraw habilitacyjnych i doktorskich. Autorzy artykułów poruszają istotne zagadnienia z zakresu prawa procesowego cywilnego, dotyczące m.in.: postępowania pojednawczego, procesowej reprezentacji Skarbu Państwa, arbitrażu...Data dostępności:
Data publikacji:
Zwierzyna. Sposoby przyrządzania. Przepisy naszych babć – ebook
Pani Elżbieta
Zwierzyna. Sposoby przyrządzania. Przepisy naszych babć to książka kucharska autorstwa Pani Elżbiety. „Zwierzyna - przeważnie przedmiot zbytku w mieście - w niektórych miejscowościach, oddalonych od kolei i większych osiedli, stanowi najczęściej jadany produkt mięsny. Latem - kaczki dzikie, zimą - zające stanowią podstawę jadłospisów na Kresach wschodnich i nieraz w kłopot wprawiają gospodynie...Data dostępności:
Data publikacji:
Łzy Maryi. La Salette. Numer Specjalny – e-wydanie – 1/2023
„Łzy Maryi” to numer specjalny, który ukazuje się co roku. Piszemy w nim o tym, co można odkryć w przesłaniu Matki Bożej z 1846 roku. I mimo tego, że o La Salette tyle już napisano, wciąż wydajemy go z poczuciem, że wciąż jest to tylko jakaś cząstka tego, co rozumiemy z orędzia Pięknej Pani, okruchy. Ona u tych, z którymi się spotyka, nie przestaje kształtować nowego wzroku, nowego rozumienia...Data dostępności:
Data publikacji:
Kwartalnik Pedagogiczny 2023/1 (267) – eprasa
Joanna Madalińska-Michalak
Na numer składają się artykuły poświęcone twórczości naukowej Profesor Ireny Wojnar (1924–2021) – twórczyni polskiej szkoły wychowania przez sztukę, której celem jest uwrażliwianie człowieka oraz rozwijanie jego osobistej kultury rozumianej jako sposób życia. Irena Wojnar, uczona, humanistka, reprezentantka pedagogiki kultury, była przez całe swoje życie zawodowe silnie związana z Uniwersytetem Warszawskim,...Data dostępności:
Data publikacji:
100 potraw z jaj. Przepisy naszych babć – ebook
Pani Elżbieta
Jaja są nietylko jednym z najpożywniejszych i najzdrowszych artykułów spożywczych - są również jednym najbardziej niezbędnym, najbardziej rozpowszechnionych. Najłatwiejsze do przyrządzenia, są jednocześnie podstawowym materjałem kuchni wymyślnej i wykwintnej. Jaja są codziennem pożywieniem kilkumiesięcznego dziecka i zgrzybiałego starca. Zjada je codziennie rano i wieczorem pracownica igły, sklepowa...Data dostępności:
Data publikacji:
Konfitury, kompoty i inne konserwy owocowe. Przepisy naszych babć – ebook
Pani Elżbieta
" Konfitury, kompoty i inne konserwy owocowe. Przepisy naszych babć to książka kucharska autorstwa Pani Elżbiety . „ Najdawniej używane i znane przetwory owocowe, chluba naszych babek i prababek, - bo nawet w dawnych, bardzo dawnych czasach, kiedy znano tylko cukier trzcinowy, który nietylko był rzadkim przysmakiem, i który wtedy zwano „Kandyzbrot“, - już wyrabiano...Data dostępności:
Data publikacji: