osad
Liczba pozycji: 4
Menażeria ludzka – ebook
Gabriela Zapolska
Menażerią nazywano dawniej pokaz egzotycznych zwierząt. Klatki wystawiane ku uciesze tłumu dały początek współczesnym ogrodom zoologicznym. Zbiór opowieści Zapolskiej tworzy obśmiewczą galerię ludzkich przywar wystawionych na publiczny osąd. Poszczególne postacie chowające się pod maskami koteczków i gołąbków nierzadko wzbudzają politowanie. Zaś różnego gatunku małpy i kozły ofiarne obrazują okrutne...Data dostępności:
Data publikacji:
Jak praktykować stoicyzm – audiobook
Ward Farnsworth
Kiedy w pogoni za niespełnialnymi wymaganiami współczesnego świata dostajesz zadyszki, a kolejne cele mimo ogromnego wysiłku pozostają nieosiągnięte, łatwo możesz dojść do wniosku, że dzisiejsze czasy są pełne absurdu. Być może nawet pomyślisz, że kiedyś było łatwiej i spokojniej. Jednak to nieprawda. Historie ludzi i ich problemy się nie zmieniają, tylko pojawiają się w coraz to nowszych formach....Data dostępności:
Data publikacji:
Utracony dar słonej krwi – ebook
Alistair MacLeod
Subtelna proza znad brzegów chłodnego Atlantyku Alistair MacLeod, jeden z najwybitniejszych kanadyjskich prozaików XX wieku, z rzadko spotykanym kunsztem, mądrością i ciepłem opisuje życie rybaków i górników z Nowej Szkocji i Nowej Fundlandii. Polscy czytelnicy znajdą w jego prozie to wszystko, za co pokochali powieści jego rodaka Michaela Crummeya: obrazy surowej, olśniewającej przyrody,...Data dostępności:
Data publikacji:
Tolerancja dla odmienności. Krytyka i Osądzanie. Po co ludzie oceniają innych i co to mówi o nich samych? – audiobook
Renata Zarzycka
Co jakiś czas każdy z nas spotyka się z krytyką. Krytyka (łac. criticus – osądzający) powinna być analizą i oceną dobrych i złych stron z punktu widzenia określonych wartości (np. praktycznych, etycznych, poznawczych, naukowych, estetycznych, poprawnych), jako niezbędny element myślenia wraz z opisem wyników tego myślenia i rekomendacjami, radami oraz wskazówkami do zmian. Jeden rodzaj to krytyka bez...Data dostępności:
Data publikacji: