o żywności
Liczba pozycji: 28
Prawo żywnościowe – ebook
Katarzyna Leśkiewicz
W podręczniku Prawo żywnościowe omówiono podstawowe akty prawa żywnościowego, zarówno unijnego (zwłaszcza rozporządzenie nr 178/2002), jak i krajowego, a także normy obowiązujące w ramach globalnego systemu żywnościowego (np. Codex Alimentarius ). Szczególna uwagę zwrócono na akty regulujące wymogi produkcji żywności, w tym dotyczące bezpieczeństwa i jakości żywności, informacji o produktach żywnościowych,...Data dostępności:
Data publikacji:
Kuracje oczyszczające – ebook
Jadwiga Górnicka
Codziennie myjemy swoje ciało, włosy, zęby, dbamy o higienę, odpowiedni ubiór. A co z wnętrzem organizmu? Może nadszedł czas na generalne porządki, czyli... oczyszczanie organizmu? Naturalne kuracje oczyszczające sprawdzone przez dr Górnicką podczas wieloletniej praktyki lekarskiej pozwolą cieszyć się zdrowiem przez długie lata! W środku między innymi: dieta ryżowa, posty i głódówki, kuracja...Data dostępności:
Data publikacji:
Przebudzenie do zdrowia – ebook
Anna Mazurczyk
Dzięki tej książce poznasz bliżej tajniki działania wysokowibracyjnej żywności funkcjonalnej, jaką jest sok z trawy jęczmiennej i chlorella pyrenoidosa. Nauczysz się, jak rozróżniać prawdziwie lecznicze produkty od podróbek. Odkryjesz sekrety zdrowia i długowieczności. Dowiesz się , jak oczyścić organizm i przywrócić równowagę zasadowo-kwasową. Wzmocnisz i oczyścisz umysł i ciało. Zadbasz o układ pokarmowy...Data dostępności:
Data publikacji:
Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.). Część 2. Pokarm dla ciała i ducha – ebook
Maciej Kokoszko
Jest to kontynuacja cyklu książek poświęconych historii jedzenia, dietetyki i medycyny w antyku klasycznym i wczesnym Bizancjum. Autorzy przedstawiają studia odnoszące się do kolejnych grup pokarmów – kontynuując wątek podjęty w części I książki Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.) pt. Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (nr XVI,...Data dostępności:
Data publikacji:
Chemia w pożywieniu. – ebook
Hans-Ulrich Grimm
Starasz się zdrowo odżywiać. Czytasz etykiety i skład produktów? Czy jednak wiesz co oznaczają wszystkie E-? Czym jest skrobia modyfikowana? Co to jest maltodekstryna i czy szkodzi? Autor ujawnia szokującą prawdę o chemii w jedzeniu oraz skutkach nadmiernego spożywania barwników spożywczych, sztucznych dodatków i polepszaczy smaku. Chemia w w diecie zwiększa ryzyko nowotworów, sprzyja też powstawaniu...Data dostępności:
Data publikacji:
W trosce o bezpieczne jutro. Reminiscencje i zamierzenia. Tom 4 – ebook
Opracowanie zbiorowe
Szanowni Państwo, oddajmy do Państwa rąk czwarty tom monografii wieloautorskiej „W trosce o bezpieczne jutro. Reminiscencje i zamierzenia”. W rozdziale 1, zawierającym siedem opracowań, podejmujemy zagadnienia z zakresu Wybranych prawnych i społecznych aspektów bezpieczeństwa narodowego i wewnętrznego. Rozdział 2 Bezpieczeństwo społeczne w kontekście ruchów migracyjnych zawiera osiem opracowań....Data dostępności:
Data publikacji:
Kupa szczęścia – ebook
Adrian Schulte
Jelita są nie tylko odpowiedzialne za właściwe trawienie i przyswajanie żywności, ale także wpływają znacząco na nasze samopoczucie oraz zdrowie – zarówno fizyczne, jak i psychiczne. Autor opracował program przywracania optymalnego stanu jelita grubego. Dzięki niemu dowiesz się, czym jest piękna kupa i przekonasz się, że nie każda dawka owoców musi być zdrowa. Poznasz powszechne dolegliwości jelit...Data dostępności:
Data publikacji:
Jak naprawdę działa świat. Przewodnik po naszej przeszłości, teraźniejszości i przyszłości – ebook
Vaclav Smil
Jeszcze nigdy w naszej historii nie dysponowaliśmy tak wieloma informacjami na wyciągnięcie ręki, a mimo to większość z nas nie wie, jak naprawdę działa świat. Dzięki tej książce poznacie i zrozumiecie siedem najbardziej fundamentalnych aspektów, od których zależy nasze przetrwanie i dobrobyt. Począwszy od produkcji energii i żywności, poprzez surowce i globalizację, aż po wszelkie zagrożenia, nasz...Data dostępności:
Data publikacji:
Co jeść, aby dłużej żyć. – ebook
James DiNicolantonio Dr Jason Fung
Z tą książką odkryjesz sekrety długowieczności. Wystarczy jedynie pięć kroków, abyś mógł zdrowo się starzeć. Poznasz zasady zdrowego odżywiania się, postów przerywanych, skutecznych metod odchudzania i dbania o zdrowie. Opisane przez Autorów diety wywodzące się z niebieskich stref, gdzie ludzie żyją najdłużej, pomogą Ci pokonać choroby, oczyścić organizm i odzyskać odporność. Dowiesz się, dlaczego...Data dostępności:
Data publikacji:
Prawo konsumenckie w Polsce oraz innych państwach UE. Zagadnienia wybrane – ebook
Bogusława Gnela Elżbieta Sługocka-Krupa Monika Szaraniec Angelo Viglianisi Ferraro
Monografia podejmuje aktualną problematykę związaną z prawem konsumenckim w Polsce i wybranych krajach UE. W monografii przedstawiono: ogólne zagadnienia prawa konsumenckiego (np. europejski model ochrony konsumenta w kontekście human enhancement, oraz problem jasności prawa konsumenckiego ), wybrane zagadnienia ochrony klienta (konsumenta) usług finansowych, ochronny charakter przepisów dotyczących...Data dostępności:
Data publikacji: