o żywności
Liczba pozycji: 16
System prawa żywnościowego – ebook
Paweł Wojciechowski Małgorzata Korzycka
"Recenzowana praca znanych i uznanych Autorów stanowi pierwsze w polskiej literaturze, tak szerokie i pogłębione, opracowanie prawa żywnościowego, nowej dziedziny prawa znajdującej się w toku wyodrębniania. Dzieło obejmuje niemalże całość bardzo rozległej i skomplikowanej problematyki prawnej dotyczącej żywności i choćby już tylko z tego względu zasługuje na miano "Systemu prawa żywnościowego". Przedmiotem...Data dostępności:
Data publikacji:
Globalne zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Aspekty prawne – ebook
Tomasz Srogosz prof. KAAFM
Monografia jest kontynuacją i rozwinięciem książki pt. Międzynarodowe prawo żywnościowe , w której wykazano istnienie jednego z działów prawa międzynarodowego publicznego obejmującego zespół norm regulujących stosunki międzynarodowe w dziedzinie rolnictwa, żywności i wyżywienia. Celem wspomnianej książki była przede wszystkim odpowiedź na pytanie o to, czy doszło do ukształtowania takiego działu?...Data dostępności:
Data publikacji:
Prawo żywnościowe – ebook
Katarzyna Leśkiewicz
W podręczniku Prawo żywnościowe omówiono podstawowe akty prawa żywnościowego, zarówno unijnego (zwłaszcza rozporządzenie nr 178/2002), jak i krajowego, a także normy obowiązujące w ramach globalnego systemu żywnościowego (np. Codex Alimentarius ). Szczególna uwagę zwrócono na akty regulujące wymogi produkcji żywności, w tym dotyczące bezpieczeństwa i jakości żywności, informacji o produktach żywnościowych,...Data dostępności:
Data publikacji:
Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne w oznakowaniu, prezentacji i reklamie żywności. Komentarz – ebook
Agnieszka Szymecka-Wesołowska Andrzej Balicki Daniel Szostek
Publikacja jest pierwszym na polskim rynku wydawniczym opracowaniem na temat zasad stosowania oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych odnoszących się do żywności, tj. wszelkich komunikatów informujących konsumentów o właściwościach odżywczych lub zdrowotnych środków spożywczych. Biorąc pod uwagę, że regulacja w tym obszarze, ustanowiona w rozporządzeniu (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady...Data dostępności:
Data publikacji:
Model odpowiedzialności administracyjnej w prawie żywnościowym – ebook
Paweł Wojciechowski
Paweł Wojciechowski doktor nauk prawnych, adiunkt w Katedrze Prawa Rolnego i Systemu Ochrony Żywności oraz Pracowni Prawa Żywnościowego Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego; autor kilkudziesięciu publikacji z zakresu prawa żywnościowego i rolnego, m.in. monografi i Wspólnotowy model urzędowej kontroli żywności (Warszawa 2008) oraz współautor komentarza do ustawy o bezpieczeństwie...Data dostępności:
Data publikacji:
Chemia w pożywieniu. – ebook
Hans-Ulrich Grimm
Starasz się zdrowo odżywiać. Czytasz etykiety i skład produktów? Czy jednak wiesz co oznaczają wszystkie E-? Czym jest skrobia modyfikowana? Co to jest maltodekstryna i czy szkodzi? Autor ujawnia szokującą prawdę o chemii w jedzeniu oraz skutkach nadmiernego spożywania barwników spożywczych, sztucznych dodatków i polepszaczy smaku. Chemia w w diecie zwiększa ryzyko nowotworów, sprzyja też powstawaniu...Data dostępności:
Data publikacji:
Co jeść, aby dłużej żyć. – ebook
James DiNicolantonio Dr Jason Fung
Z tą książką odkryjesz sekrety długowieczności. Wystarczy jedynie pięć kroków, abyś mógł zdrowo się starzeć. Poznasz zasady zdrowego odżywiania się, postów przerywanych, skutecznych metod odchudzania i dbania o zdrowie. Opisane przez Autorów diety wywodzące się z niebieskich stref, gdzie ludzie żyją najdłużej, pomogą Ci pokonać choroby, oczyścić organizm i odzyskać odporność. Dowiesz się, dlaczego...Data dostępności:
Data publikacji:
Prawo konsumenckie w Polsce oraz innych państwach UE. Zagadnienia wybrane – ebook
Bogusława Gnela Elżbieta Sługocka-Krupa Monika Szaraniec Angelo Viglianisi Ferraro
Monografia podejmuje aktualną problematykę związaną z prawem konsumenckim w Polsce i wybranych krajach UE. W monografii przedstawiono: ogólne zagadnienia prawa konsumenckiego (np. europejski model ochrony konsumenta w kontekście human enhancement, oraz problem jasności prawa konsumenckiego ), wybrane zagadnienia ochrony klienta (konsumenta) usług finansowych, ochronny charakter przepisów dotyczących...Data dostępności:
Data publikacji:
Suszonki Zachowaj smak na dłużej – ebook
Teresa Marrone
Jak zrobić kalafiorowy popcorn, pikantny ocet ryżowy, herbatę z dzikiej róży, batoniki z suszonych owoców i mieszankę ziołową z chili? Jak przygotować pożywne i smaczne przekąski owocowo-czekoladowe, muesli i płatki owocowe? Z czego sporządzić minestrone, bulion warzywny i sos barbecue? Niezbędnik dla wszystkich, którzy chcą uzupełnić spiżarnię, zachować nadwyżkę produktów z własnego ogrodu lub przyszykować...Data dostępności:
Data publikacji:
Dieta antyrakowa. Przepisy na zdrowe życie – ebook
Agata Lewandowska
"Liczba zachorowań na nowotwory stale rośnie. To jasne, że nikt z nas nie chce doświadczyć tej choroby. Ale czy na co dzień robisz wszystko, by się przed nią uchronić? Dzięki tej książce dowiesz się, czego się wystrzegać, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Poznasz szeroki wachlarz naturalnych składników żywności o działaniu przeciwzapalnym, ochronnym i antynowotworowym. Odkryjesz, jak wielką...Data dostępności:
Data publikacji: