o żywności
Liczba pozycji: 79
Ostatni – ebook
Maja Lunde
Apokalipsa, którą sami sobie zgotowaliśmy, jest coraz bliżej! Trzecia część klimatycznej tetralogii Mai Lunde – autorki bestsellerowej Historii pszczół i Błękitu – nareszcie w Polsce! Sankt Petersburg, 1881 rok. Odnalezione w Mongolii kości nowego gatunku konia trafiają do zoologa Michaiła. Ten ze zdumieniem odkrywa, że szczątki do złudzenia przypominają szkielet prehistorycznego dzikiego...Data dostępności:
Data publikacji:
Głód – ebook
Martín Caparrós
Reportaż totalny. Kronika naszych czasów. Jedna z ważniejszych książek non-fiction ostatnich lat. NOWE WYDANIE Z TEKSTEM ZAKTUALIZOWANYM PRZEZ AUTORA. Ponad 795 milionów ludzi na świecie wciąż cierpi głód. Co dziewiąty mieszkaniec Ziemi nie ma co jeść. Niemal połowa dzieci, które kończą życie przed piątymi urodzinami, umiera z powodu niedożywienia – 3 miliony każdego roku. „Większość głodujących...Data dostępności:
Data publikacji:
Jelito drażliwe. Leczenie dietą. 140 przepisów. – ebook
Hanna Stolińska-Fiedorowicz
Wszystko, co musisz wiedzieć o zespole jelita nadwrażliwego oraz 140 przepisów na pyszne i niepodrażniające przewodu pokarmowego posiłki. Czy wiesz, dlaczego naukowcy nazywają jelita drugim mózgiem? To właśnie jelita decydują o prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, nerwowego i pokarmowego. W książce Jelito drażliwe znajdziesz zalecenia dietetyczne, a także proste i smaczne przepisy,...Data dostępności:
Data publikacji:
O Inkach uwagi prawdziwe – ebook
Inca Garcilaso de la Vega
Oddajemy do rąk Czytelnika prawdziwą książkę z duszą. Inca Garcilasso de la Vega, pisarz i uczony, w największym ze swoich dzieł „Uwag Prawdziwych o Inkach” podjął się trudu wytłumaczenia Hiszpanom, i chyba także sobie samemu, czym była cywilizacja środkowoandyjska. zanim przyszli Hiszpanie. Takie samo zadanie stawiało sobie wielu uczonych, ale ten autor miał po temu zarówno kwalifikacje, jak...Data dostępności:
Data publikacji:
Na zawsze w lodzie Śladami tragicznej wyprawy Johna Franklina – ebook
Owen Beattie John Geiger
Kiedy arktyczna przygoda zamienia się w koszmar… Na zawsze w lodzie to pełna dramatyzmu opowieść o zorganizowanej w 1845 roku brytyjskiej ekspedycji pod dowództwem sir Johna Franklina. Jej celem było odkrycie Przejścia Północno-Zachodniego, czyli morskiej drogi z Europy do Azji, wiodącej przez ekstremalnie niegościnny Ocean Arktyczny. Oba statki podróżników, Terror i Erebus, zniknęły bez śladu,...Data dostępności:
Data publikacji:
W syberyjskich lasach – ebook
Sylvain Tesson
W 2010 r. francuski pisarz, dziennikarz, podróżnik zrealizował pomysł, o którym myślał od lat. Zagubiona w tajdze chata nad brzegiem Bajkału stała się na ponad pół roku jego domem. Oddalony o kilka dni marszu od najbliższych siedzib ludzkich, zdany tylko na siebie, przybywa w środku syberyjskiej zimy, gdy mróz sięga trzydziestu kilku stopni. Ma ze sobą jedynie zapas żywności, alkoholu oraz sporo książek....Data dostępności:
Data publikacji:
DNA. Historia rewolucji genetycznej – ebook
James Watson
Sześćdziesiąt pięć lat temu James D. Watson, wówczas zaledwie dwudziestoczteroletni, był jednym z uczonych, którzy rozpoczęli największą naukową przygodę naszych czasów. Dziś profesor Watson, wielki autorytet i wizjoner współczesnej biologii, po raz kolejny opisuje pełne dzieje rewolucji genetycznej. Barwna i fascynująca opowieść Watsona, choć sięga do czasów antycznych i dziwnie dziś brzmiących...Data dostępności:
Data publikacji:
Nowoczesne zasady odżywiania – ebook
T. Colin Campbell Thomas M. Campbell
W swojej książce Campbell, który ma za sobą 40 lat bycia biochemikiem żywienia, przywołuje i interpretuje wyniki największego na świecie badania dotyczącego odżywiania, jakie kiedykolwiek przeprowadzono – autor przeanalizował dietę 6,5 tysiąca osób w 65 chińskich i tajskich prowincjach. Następnie porównuje opartą głównie na roślinach dietę badanych osób z bogatą w mięso i nabiał dietą Zachodu. Campbell...Data dostępności:
Data publikacji:
Noni. Polinezyjski owoc. Lecznicze korzyści dla zdrowia – ebook
Renata Zarzycka
Autorka książki wierzy, że Noni, to "Owoc wszechczasów"! Dlaczego? Mówi się, że polinezyjski owoc noni, to remedium na ponad 100 chorób.Uzdrawiające właściwości noni, czyli morwy indyjskiej, są znane Polinezyjczykom od stuleci. Kahuni, czyli hawajscy szamani i uzdrowiciele czcili tę roślinę, natomiast Europejczycy dopiero stosunkowo niedawno odkryli jej leczniczą moc. Czas abyś poznać niezwykłe zdrowotne...Data dostępności:
Data publikacji: