maly
Liczba pozycji: 5
Dzień w muzeum czyli opowieść Caiusa Probinusa o życiu w starożytnym Rzymie – audiobook
Monika Rekowska-Ruszkowska
To nie będzie nudna lekcja historii, ani przewidywalna pogadanka pani przewodnik z muzeum! Czas poznać prawdziwe życie codzienne w starożytnym Rzymie i to widziane... z perspektywy 14-letniego chłopca! Grupa uczniów bez większego entuzjazmu wybiera się na wycieczkę do pałacu w Nieborowie i parku Arkadia nieopodal Warszawy. Pewnie znów trzeba będzie zachowywać się tak, jak chce nauczycielka: nie gadać...Data dostępności:
Data publikacji:
Dzieci Lwowa – audiobook
Helena Zakrzewska
Dzieci Lwowa to dwa emocjonujące i mocno osadzone w realiach opowiadania o Lwowie i jego mieszkańcach w czasie pierwszej wojny światowej, gdy Polska odzyskiwała niepodległość po latach zaborów. Bohaterem pierwszego opowiadania jest mały chłopiec, którego wojna wygania z domu, pozbawia bliskich i wrzuca w sam środek wielkiej bitwy między zaborcami. Po wielu niebezpiecznych przygodach bohater trafia...Data dostępności:
Data publikacji:
To nie kraj, to ludzie – audiobook
Joanna Racewicz
Początek marca. Pierwszy tydzień wojny. Zmierzch. Oglądam serwis za serwisem. Nie mogę się oderwać od informacji. Już nie ma łez. Mały chłopczyk nagrany w pociągu powtarza: „Mój tata to bohater, on teraz pomaga żołnierzom w Kijowie walczyć z naszymi wrogami. Ja z mamą wyjeżdżamy”. Serce pęka. Dzwonek telefonu. Joasia Ziędalska-Komosińska, bliska mi bardzo, cudowna dziewczyna. „Joasiu, potrzebny ktoś,...Data dostępności:
Data publikacji:
Jak smakuje rok Wiosna. Lato. Jesień. Zima – ebook
Marcin Molik
Marcin Molik nauczy czytelników, jak w prosty sposób wyczarować smaczne dania z tego, co natura ma akurat teraz do zaoferowania. Fine dining, kuchnia molekularna, casual dining, fast food - trendy kulinarne pojawiają się i znikają. Jest jednak jeden motyw, który jest zawsze aktualny, ożywia kuchnię i filozofię gotowania. Jest to sezonowość. Czy jest coś, co przywołuje chłodną wiosenną bryzę i kuszące...Data dostępności:
Data publikacji:
Bali na Twoim talerzu – ebook
Anna Skura
E-booka “Bali na Twoim talerzu” napisałam podczas mojego półrocznego pobytu na Bali, jest wynikiem mojej miłości do tego miejsca, jego kultury i kuchni. Mam nadzieję, że dzięki niemu otworzę Wasze zmysły na nowe, nieoczywiste połączenia i zaskoczę Was nowymi połączeniami dość oczywistych składników. 47 bezmięsnych przepisów dla całej rodziny, słodkich i słonych, na mały i duży głód. Oprócz części „kulinarnej”...Data dostępności:
Data publikacji: