lokalnych
Liczba pozycji: 9
Szybsza niż lew – audiobook
Agnieszka Martinka
Podążaj razem z Agnieszką Martinką w niezapomnianą podróż rowerem wokół afrykańskiego Jeziora Wiktorii. Odkrywaj piękno Kenii, Ugandy i Tanzanii, radość lokalnych dzieci i smak egzotycznych owoców. Obserwuj zmagania z prawdziwymi wyzwaniami życia w Afryce. Ta reportażowa przygoda to prawdziwe zanurzenie w afrykańską rzeczywistość, pełne inspiracji i odkryć. To podróżnicze arcydzieło, które na zawsze...Data dostępności:
Data publikacji:
Tom Yum. Moja podróż. Mój smak. Tajlandia – ebook
Izabella Wit-Kossowska
Jaka jest tradycyjna kuchnia tajska oprócz tego, że uchodzi za najlepszą na świecie? Określa Tajów jako naród, ale jest również pojęciem, które przez wieki ewoluowało. Śledząc historię jednej z jej najpopularniejszych potraw, zupy Tom Yum, przekonamy się, że – podobnie jak inne kuchnie narodowe – jest tak naprawdę wielokulturowa. Opiera się jednak na lokalnych produktach, którym zawdzięcza niepowtarzalny...Data dostępności:
Data publikacji:
Kanthy. Od wszelakich złych przygód... – audiobook
Przemysław Gąsiorek
1413 rok, miasto Kanthy w Księstwie Oświęcimskim podnosi się do życia po zarazie, która zdziesiątkowała mieszkańców. Do wesołej, jak co wieczór, karczmy Zakątek wkracza szlachcic Gotfryd Engelhardt von Wünschelburg. Niepokój biesiadników wzbudza nie tylko jego strój, zdradzający nietutejsze pochodzenie, ale również nonszalanckie, wyniosłe zachowanie. Przewrotny los skierował tego wieczoru do gospody...Data dostępności:
Data publikacji:
Podhale – audiobook
Aleksander Gurgul
Zakopane – niegdyś tygiel artystyczny, dziś „Las Vegas Podhala”. I choć mieszkańcy nie ustają w walce o kształt swojego miasta, wciąż przegrywają z właścicielami firm i inwestorami, którym zależy głównie na pomnażaniu majątku dzięki masowej turystyce. Aleksander Gurgul przygląda się więc podhalańskiej patodeweloperce, przytacza litanię haseł reklamowych z zakopianki, zwanej przez internautów billboardzianką,...Data dostępności:
Data publikacji:
Kuchnia wegańska. Smaki świata – ebook
Małgorzata Górnikowska
Podróż to nie tylko przygoda, poznawanie odległych zakątków Ziemi i lokalnych osobliwości. To także okazja do odkrywanie kulinarnych stron świata. Po powrocie z wakacji wraz ze wspomnieniami napływają aromaty, smaki i kolory potraw – mniej lub bardziej egzotycznych, prostych i wyrafinowanych, a przede wszystkim smacznych. Aby przenieść się do ulubionych miejsc i poczuć klimat wakacji, można wyczarować...Data dostępności:
Data publikacji:
Zapaść – audiobook
Marek Szymaniak
Według Polskiej Akademii Nauk niemal połowie z dwustu pięćdziesięciu pięciu średnich miast w Polsce grozi społeczno-ekonomiczna zapaść. Wyludnienie, upadający przemysł, bezrobocie, problemy mieszkaniowe, utrudniony dostęp do ochrony zdrowia, smog, układy polityczne, coraz starsi mieszkańcy. Marek Szymaniak, autor książki Urobieni. Reportaże o pracy, próbuje ustalić, co jest przyczyną tak fatalnej sytuacji,...Data dostępności:
Data publikacji:
Fabryka wiatru – audiobook
Beata Mieczkowska-Miśtak
Jak zobaczyć to, co niewidoczne? Jak wyjaśnić tajemnicę znikającego budynku przy porcie w Kołobrzegu? I ile prawdy skrywa się w lokalnych legendach o Bałtyku, które tajemniczym szeptem przekazują sobie z pokolenia na pokolenie żeglarze i rybacy? To miała być formalność. Idę we wskazane miejsce, spisuję adres i wysyłam maila. Takie z pozoru proste zadanie dostałam od mojego przyjaciela Rajmunda, który...Data dostępności:
Data publikacji:
Jedz pysznie sezonowo – ebook
Anna Zyśk
Jedz pysznie i zdrowo przez cały rok! To właśnie świeże warzywa i owoce z lokalnych upraw powinny być podstawą naszej diety. W odpowiednim dla nich sezonie są nie tylko najtańsze, lecz przede wszystkim najpyszniejsze i pełne wartości odżywczych. Nie masz pomysłu, co z nich ugotować? Anna Zyśk, autorka popularnego profilu na Instagramie @jedz.pysznie, przedstawia prawie 120 przepisów na dania, które...Data dostępności:
Data publikacji:
Warzywa w roli głównej. Przewodnik po kuchni nowoczesnej – ebook
Alice Zaslavsky
W tym niezrównanym i pięknie ilustrowanym poradniku autorka i prezenterka kulinarna, Alice Zaslavsky, przedstawia 50 ulubionych warzyw i ponad 150 przepisów odzwierciedlających tradycję i nowoczesność, tak jak przystało na dobre gotowanie. Pomysłowo zorganizowana według kolorów książka i wzbogacona wskazówkami ponad 50 najlepszych szefów kuchni na świecie, jak łączyć smaki, kupować, przechowywać i...Data dostępności:
Data publikacji: