lokalnych
Liczba pozycji: 10
Tom Yum. Moja podróż. Mój smak. Tajlandia – ebook
Izabella Wit-Kossowska
Jaka jest tradycyjna kuchnia tajska oprócz tego, że uchodzi za najlepszą na świecie? Określa Tajów jako naród, ale jest również pojęciem, które przez wieki ewoluowało. Śledząc historię jednej z jej najpopularniejszych potraw, zupy Tom Yum, przekonamy się, że – podobnie jak inne kuchnie narodowe – jest tak naprawdę wielokulturowa. Opiera się jednak na lokalnych produktach, którym zawdzięcza niepowtarzalny...Data dostępności:
Data publikacji:
Kanthy. Od wszelakich złych przygód... – audiobook
Przemysław Gąsiorek
1413 rok, miasto Kanthy w Księstwie Oświęcimskim podnosi się do życia po zarazie, która zdziesiątkowała mieszkańców. Do wesołej, jak co wieczór, karczmy Zakątek wkracza szlachcic Gotfryd Engelhardt von Wünschelburg. Niepokój biesiadników wzbudza nie tylko jego strój, zdradzający nietutejsze pochodzenie, ale również nonszalanckie, wyniosłe zachowanie. Przewrotny los skierował tego wieczoru do gospody...Data dostępności:
Data publikacji:
Kuchnia wegańska. Smaki świata – ebook
Małgorzata Górnikowska
Podróż to nie tylko przygoda, poznawanie odległych zakątków Ziemi i lokalnych osobliwości. To także okazja do odkrywanie kulinarnych stron świata. Po powrocie z wakacji wraz ze wspomnieniami napływają aromaty, smaki i kolory potraw – mniej lub bardziej egzotycznych, prostych i wyrafinowanych, a przede wszystkim smacznych. Aby przenieść się do ulubionych miejsc i poczuć klimat wakacji, można wyczarować...Data dostępności:
Data publikacji:
Za chlebem – ebook
HENRYK SIENKIEWICZ
“Za chlebem" to nowela autorstwa Henryka Sienkiewicza, laureata literackiej Nagrody Nobla, jednego z najpopularniejszych polskich pisarzy przełomu XIX i XX w. W utworze tym autor podjął temat polskiej emigracji zarobkowej. Główni bohaterowie – Wawrzon Toporek i jego córka Marysia są rolnikami, którzy pozbyli się gospodarstwa w Lipińcach i emigrują do Ameryki. Liczą na to, że znajdą tam swoje...Data dostępności:
Data publikacji:
Fabryka wiatru – audiobook
Beata Mieczkowska-Miśtak
Jak zobaczyć to, co niewidoczne? Jak wyjaśnić tajemnicę znikającego budynku przy porcie w Kołobrzegu? I ile prawdy skrywa się w lokalnych legendach o Bałtyku, które tajemniczym szeptem przekazują sobie z pokolenia na pokolenie żeglarze i rybacy? To miała być formalność. Idę we wskazane miejsce, spisuję adres i wysyłam maila. Takie z pozoru proste zadanie dostałam od mojego przyjaciela Rajmunda, który...Data dostępności:
Data publikacji:
Jedz pysznie sezonowo – ebook
Anna Zyśk
Jedz pysznie i zdrowo przez cały rok! To właśnie świeże warzywa i owoce z lokalnych upraw powinny być podstawą naszej diety. W odpowiednim dla nich sezonie są nie tylko najtańsze, lecz przede wszystkim najpyszniejsze i pełne wartości odżywczych. Nie masz pomysłu, co z nich ugotować? Anna Zyśk, autorka popularnego profilu na Instagramie @jedz.pysznie, przedstawia prawie 120 przepisów na dania, które...Data dostępności:
Data publikacji:
A jak to się wyda – ebook
Sophie Gonzales Cale Dietrich
Amerykański zespół popowy Saturday właśnie kończy część trasy koncertowej, przed nim kolejne europejskie przystanki: Londyn, Paryż, Amsterdam, Berlin. Liczne rzesze fanek po każdym koncercie dają wyraz swojemu uwielbieniu. Chłopaki bacznie śledzą także recenzje (często krytyczne) oraz wszelkie informacje w sieci z nimi w roli głównej. Ruben, Zach, Jon i Angel w wolnym czasie trochę zwiedzają, trochę...Data dostępności:
Data publikacji:
Historie dla dziewczyn i chłopców, którzy chcą uratować świat – ebook
Carola Benedetto Luciana Ciliento
Co łączy gwiazdy filmowe Emmę Watson i Leonarda DiCaprio, laureatkę Pokojowej Nagrody Nobla Wangari Maathai, wielokrotnie nagradzanego fotografa Sabastião Salgado, zdeterminowaną szwedzką aktywistkę Gretę Thunberg i lokalnych aktywistów w rozmaitych rejonach świata? Każda z tych osób w pewnym momencie swego życia dostrzegła, jak człowiek niszczy środowisko, i zrozumiała, że należy uczynić wszystko,...Data dostępności:
Data publikacji:
Warzywa w roli głównej. Przewodnik po kuchni nowoczesnej – ebook
Alice Zaslavsky
W tym niezrównanym i pięknie ilustrowanym poradniku autorka i prezenterka kulinarna, Alice Zaslavsky, przedstawia 50 ulubionych warzyw i ponad 150 przepisów odzwierciedlających tradycję i nowoczesność, tak jak przystało na dobre gotowanie. Pomysłowo zorganizowana według kolorów książka i wzbogacona wskazówkami ponad 50 najlepszych szefów kuchni na świecie, jak łączyć smaki, kupować, przechowywać i...Data dostępności:
Data publikacji:
Witaj w świecie bez architektów – ebook
Jakub Szczęsny
Dlaczego ściany w arabskich domach są grubsze niż w europejskich? Czy zamiast budować dom z cegieł, można wydrążyć go w ziemi? Czy da się zorganizować wieś w wieżowcu? Jakub Szczęsny w swojej książce zabiera nas w ekscytującą podróż po ludzkich siedliskach na całym świecie: od mazowieckich wsi i miasteczek, przez Kazbę w Algierze i pływające wioski w Iraku, aż po podziemne domy w Chinach, brazylijskie...Data dostępności:
Data publikacji: