kultury
Liczba pozycji: 45
POLITYKA Niezbędnik Inteligenta – e-wydanie – 1/2022 - Dzieje kultury w wolnej Polsce
Data dostępności:
Data publikacji:
Cena: 19,00 zł
Opinie o produkcie20,00 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 20,00 zł- EPUB
- Dostęp online EPUB
- Dostęp online PDF
Więź 1/2022 – eprasa
Opracowanie zbiorowe
Czy w polskiej kulturze rzeczywiście mamy do czynienia z buntem uciśnionych? Czy powstają zapowiadane nowe arcydzieła i nowe hierarchie w sztuce? Czemu służy wymiana kadry kierowniczej czołowych placówek kultury? Jakie wzorce estetyczne są obecnie promowane? Odpowiedzi szukamy w wiosennej „Więzi”, podsumowując politykę kulturalną obozu Prawa i Sprawiedliwości.Data dostępności:
Data publikacji:
Przegląd Humanistyczny 2018/2 (461) – eprasa
Włodzimierz Pessel Grażyna Szelągowska
Skandynawia patriotów. Nordycki nacjonalizm: źródła, praktyki, idee. Autorzy zamieszczonych w numerze artykułów, historycy, antropolodzy kultury oraz filolodzy, wprowadzają czytelników w tematykę nordyckiego nacjonalizmu. Opisują narodową i nordycką tożsamość z różnych punktów widzenia, co pozwala lepiej zrozumieć zjawisko i jego historyczno-kulturową genezę.Data dostępności:
Data publikacji:
Français Présent – e-wydanie – 2/2024
Français Présent to jedyny taki magazyn na rynku tworzony dla fanów kultury francuskiej przez francusko-polski zespół redakcyjny. Każdy numer dostarcza wielu interesujących tekstów. Więcej: francais.edu.pl Uwaga: e-wydania nie zawierają płyt CD/DVD, kuponów rabatowych itp. dołączanych do wydań papierowych.Data dostępności:
Data publikacji:
Italia Mi piace! – e-wydanie – 2/2024
Italia Mi piace! to jedyny taki magazyn na rynku tworzony dla fanów kultury włoskiej przez włosko-polski zespół redakcyjny. Każdy numer dostarcza wielu interesujących tekstów. Więcej: italiamipiace.pl Uwaga: e-wydania nie zawierają płyt CD/DVD, kuponów rabatowych itp. dołączanych do wydań papierowych.Data dostępności:
Data publikacji:
Kwartalnik Pedagogiczny 2019/4 (254) – eprasa
Adam Fijałkowski
Autorzy opublikowanych w numerze artykułów piszą m.in. o niemieckiej pedagogice kultury, próbie (re)konstrukcji pojęcia „ogłada”, ubóstwie dzieci, edukacji włączającej uczniów dotkniętych niepełnosprawnościami, a także o przyczynach, dla których nieletni stają się sprawcami czynów zabronionych. W dziale Materiały i sprawozdania z badań znajdują się teksty poświęcone selekcji uczniów u progu szkoły...Data dostępności:
Data publikacji:
Przegląd Humanistyczny 2018/1 (460) – eprasa
Agnieszka Karpowicz
Roślinna historia kultury. Autorki i autorzy artykułów zamieszczonych w numerze zastanawiają się, w jaki sposób humanistyka w czasach rewolucji naukowej mogłaby na nowo zająć się badaniem natury i jak powinna się zmienić pod wpływem najnowszych odkryć biologii. Reprezentując różne dyscypliny, m.in.: etnografię, antropologię, filozofię, literaturoznawstwo, historię gospodarczą, historię sztuki i wykorzystując...Data dostępności:
Data publikacji:
Podlasie i Lubelszczyzna - Regionalna kuchnia polska – ebook
O-press
Oddajemy w Państwa ręce książkę z przepisami kulinarnymi charakterystycznymi dla regionu Podlasia. Korzystając z tych przepisów będziecie Państwo mogli poznać i posmakować potraw, które przygotowywało wiele pokoleń Polaków z tego regionu. Stanowią one część jego historii i kultury. Poznacie Państwo przepisy na podlaskie przystawki, zupy, dania główne, dodatki oraz pyszne ciasta i desery. Zachęcamy...Data dostępności:
Data publikacji:
Przetwory. Kuchnia polska – ebook
O-press
Oddajemy w Państwa ręce książkę z przepisami kulinarnymi charakterystycznymi dla kuchni polskiej. Korzystając z tych przepisów będziecie Państwo mogli poznać i posmakować potraw stanowiących zarówno część historii i kultury polskiej, jak i tych współczesnych, nowoczesnych, w których rozsmakowali się Polacy w ostatnich czasach. W tej książce poznacie Państwo przepisy na przetwory z owoców, warzyw i...Data dostępności:
Data publikacji:
Śląsk. Regionalna kuchnia polska – ebook
O-press
Oddajemy w Państwa ręce książkę z przepisami kulinarnymi charakterystycznymi dla regionu Śląska. Korzystając z tych przepisów będziecie Państwo mogli poznać i posmakować potraw, które przygotowywało wiele pokoleń Polaków z tego regionu. Stanowią one część jego historii i kultury. Poznacie Państwo przepisy na śląskie przystawki, zupy, dania główne, dodatki oraz pyszne ciasta i desery. Zachęcamy Państwa...Data dostępności:
Data publikacji: