kulinarna
Liczba pozycji: 7
Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.). Część 2. Pokarm dla ciała i ducha – ebook
Maciej Kokoszko
Jest to kontynuacja cyklu książek poświęconych historii jedzenia, dietetyki i medycyny w antyku klasycznym i wczesnym Bizancjum. Autorzy przedstawiają studia odnoszące się do kolejnych grup pokarmów – kontynuując wątek podjęty w części I książki Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.) pt. Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (nr XVI,...Data dostępności:
Data publikacji:
Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.). Część 1. Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.) – ebook
Maciej Kokoszko Krzysztof Jagusiak Zofia Rzeźnicka
W książce zawarto szczegółową analizę ewolucji poglądów starożytnych i wczesnośredniowiecznych autorów na temat dietetyki i ocenę wartości dzieł medycznych dla historii jedzenia i gastronomii. Przebadano wybrane traktaty medyczne i dietetyczne, spisane pomiędzy II i VII w. n.e., tj. od momentu ukonstytuowania się doktryn i poglądów dietetycznych za sprawą działalności i pisarstwa Galena aż do czasu...Data dostępności:
Data publikacji:
Imperium Gessler od kuchni – ebook
Małgorzata Pietkiewicz
SPRZEDAŻ OD 29-06-2011! Rodzina Gesslerów. Bez nich trudno wyobrazić sobie restauracyjny biznes w Polsce. Na nich chcą wzorować się wszyscy. To opowieść o tym, jak Magda, Marta, Adam i Piotr zawładnęli naszą kulinarną wyobraźnią, i jednocześnie przewodnik po ich największych dokonaniach – kultowych lokalach w sercu Warszawy. To również opowieść o tym, jak cała czwórka nieustannie ze sobą rywalizu...Data dostępności:
Data publikacji:
I am reading - Czytam sobie: Pora na pomidora (w zupie) – ebook
Justyna Bednarek
Nikt nie zna się na gotowaniu tak jak Eufrozyna! Doskonale wie, jakich składników użyć, by stworzyć najlepszą pomidorową pod słońcem! Na dodatek chętnie dzieli się swoimi sekretami kuchni z czytelnikami! Potrzebna będzie bazylia, odrobina masła, szczypta pikantnej papryki oraz włoski ser parmezan! Mmmm! Ślinka cieknie na samą myśl! Daj się porwać w niezwykłą kulinarną podroż po najlepszych smakach...Data dostępności:
Data publikacji:
Kapłony i szczeżuje – ebook
Magdalena Kasprzyk-Chevriaux Jarosław Dumanowski
„Kapłony i szczeżuje” to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był najpopularniejszym składnikiem potraw w pierwszej polskiej książce kucharskiej, szczeżuje były desperacką próbą urozmaicenia diety biedaków. Kuchnia to jednak nie tylko przepisy i dania, to także wiedza o przyrodzie, smaku i świecie – dopiero na tej podstawie decydujemy, co jest,...Data dostępności:
Data publikacji:
Samaradiso – ebook
Katarzyna Pakosińska
Gruzja jest jak kobieta. Zawsze piękna. Wystarczy tylko na nią spojrzeć. Potem upić się tym widokiem i już nie trzeźwieć. Gaumarjos! Książka Katarzyny Pakosińskiej powstała z miłości autorki do Gruzji, jednego z najpiękniejszych zakątków na świecie. Samaradiso to wzruszająca, dowcipna i barwna opowieść. Jej rytm wyznaczają pory dnia, prowokując historie i anegdoty opowiadane przez bohaterkę i jej...Data dostępności:
Data publikacji:
Wojna w Ukrainie – ebook
Wiktoria Czyrwa Olga Smetanska
Czy pamiętamy, co robiliśmy 23 lutego 2022 roku? Niewielu zapewne przypomina sobie, że to była środa. Ot, dzień jak co dzień. Praca, dom, obiad, jakieś zakupy, pomoc dzieciom w lekcjach. Wszędzie podobnie, te same sprawy, troski, radości, na Wschodzie, czy na Zachodzie. Ella Iwanowa, blogerka kulinarna z Krzywego Rogu pamięta, że tego dnia kupili piekarnik. Ella wybierała go od dawna, bo był potrzebny...Data dostępności:
Data publikacji: