krakowskie
Liczba pozycji: 5
Krakowskie legendy i opowiadania – ebook
Miriam
Niezwykłe historie związane z ciekawymi miejscami w Krakowie. Legendy odkrywane na nowo. Opowiadania opisujące miejsca, które Krakowianie mijają codziennie.Data dostępności:
Data publikacji:
Bilet do Piekła – ebook
Samuel Serwata
Ludzki cyrk wszechogarniający natchnienie. Fundamenty na kościach mych przodków. Arcybiskupi z kosmosu. Surferzy z grobowców powstałych. Kolosalne degradacje. Maszyneria z ludzkich szczątków. Poza człowieczeństwem jest nicość. Za młodu ukryta w moich snach. Mózg i ciało natchnione otchłanią. — Drugi tomik poezji, ukończony w 2014 roku, a opublikowany po raz drugi, ze zmienioną okładką, w formie e-book’a i książki...Data dostępności:
Data publikacji:
Laus Feminae: Laus feminae 1: Powrót 1 – ebook
Jerzy Żuławski
Początek XX wieku to czas dużych zmian dla powracającego do Krakowa Romana Turskiego. Dawniej znany w środowisku literat, obecnie majętny biznesmen z wielkimi planami, którego decyzja o powrocie jest szeroko komentowana i wyczekiwana przez krakowskie środowisko artystyczne. Szczególnym zainteresowaniem wykazuje się Helena Hazarapelianowa; femme fatale i łamaczka serc, otoczona wianuszkiem adoratorów,...Data dostępności:
Data publikacji:
Siła rzeczy – ebook
Roma Ligocka
Poruszająca opowieść o tym, jak wiele siły czerpiemy z rzeczy zwykłych i prostych uczuć, ile radości daje nam nasza codzienność – ale także o tym, jak to wszystko może szybko zostać nam odebrane. Roma Ligocka, autorka bestsellerowych książek, wraca do historii swojej rodziny i świata, który zaginął. Wraca jednak w niezwykły i niekonwencjonalny sposób. Rok 1938. Anna Abrahamer zajmuje się domem,...Data dostępności:
Data publikacji:
Niż – ebook
Maciej Topolski
Niż Macieja Topolskiego to zbiór próz poetyckich zawierających elementy eseju i reportażu, a poświęconych pracy kelnerskiej. Książka została podzielona na pięć części, w których autor porusza kolejne aspekty pracy w gastronomii. Od rekrutacji przez kontakt z klientem po problematyczne relacje z kucharzami czy właścicielami restauracji. Celem książki jest ukazanie – za pomocą stylu łączącego odległe...Data dostępności:
Data publikacji: