kolacja
Liczba pozycji: 5
Uśmiech Shoko – ebook
Eunyoung Choi
W pozbawionym ozdobników stylu Choi Eunyoung kreśli intymne portrety młodych kobiet żyjących w Korei Południowej, splatając w swoich opowiadaniach wątki osobiste, jak i polityczne. Może to być napięcie między koleżankami z wymiany studenckiej, których znajomość przetrwała lata dzięki listom; krótka wzajemna fascynacja dwójki młodych pielgrzymów na obcej ziemi, wspólna kolacja dwóch rodzin — koreańskiej...Data dostępności:
Data publikacji:
Stary zamek – ebook
Mary Elizabeth Braddon
Czy można poluzować gorset konwenansów, który boleśnie krępuje całe pokolenia? Rodryk Vaudray ma przed sobą obiecujące perspektywy. W przyszłości zamierza handlem pomnażać rodzinny majątek, a tymczasem jutro wyjeżdża, by pobierać nauki na uniwersytecie w Oxfordzie. Oczko w głowie matki, która przelała na niego całą swoją ambicję. Na wieczór przed wyjazdem młodzieniec ma jednak inne plany niż kolacja...Data dostępności:
Data publikacji:
Współczesna rodzina – ebook
Helga Flatland
Helga Flatland udowadnia, że jest jednym z najsilniejszych głosów nowego pokolenia norweskich pisarzy. Ta kolacja przypominała scenę z klasycznego, mrocznego skandynawskiego dramatu. Tyle tylko, że nikt nie wyjawił skrywanej przez lata rodzinnej tajemnicy. To miał być spokojny urlop z okazji siedemdziesiątych urodzin Sverrego. Gdy Liv, Ellen i Håkon słyszą, że ich rodzice rozwodzą się po...Data dostępności:
Data publikacji:
Duchy Nowego Jorku – ebook
Jim Lewis
W migotliwym Nowym Jorku Jima Lewisa pełno jest duchów. Upiory niespełnionych miłości, zjawy osamotnienia, widma minionych zdarzeń. Pulsująca metropolia przytłacza, a przeplatające się historie napełniają niepokojem. Bohaterowie są zarazem wyczerpani kłótliwym miastem i zakochani w nim bez pamięci. Postaci u Lewisa jest wiele: ich początkowo niezwiązane losy zaczynają się coraz mocniej splatać, a...Data dostępności:
Data publikacji:
Niż – ebook
Maciej Topolski
Niż Macieja Topolskiego to zbiór próz poetyckich zawierających elementy eseju i reportażu, a poświęconych pracy kelnerskiej. Książka została podzielona na pięć części, w których autor porusza kolejne aspekty pracy w gastronomii. Od rekrutacji przez kontakt z klientem po problematyczne relacje z kucharzami czy właścicielami restauracji. Celem książki jest ukazanie – za pomocą stylu łączącego odległe...Data dostępności:
Data publikacji: