kelner
Liczba pozycji: 5
Filip - serial audio – audiobook
Leopold Tyrmand
Tytułowy bohater prozy Leopolda Tyrmanda to 23-letni kelner pracujący w 1943 w hotelu we Frankfurcie nad Menem. Są tam nie tylko Polacy, ale także Czesi, Francuzi czy Niemcy, ktorzy są za młodzi na front. Mają dostęp do alkoholi, papierosów, mają czas na odpoczynek - żyją jakby wojny nie było. Występują: Antoni Królikowski, Olga Bołądź, Antoni Pawlcki, Jacek Braciak, Izabela Kuna i wielu innych...Data dostępności:
Data publikacji:
LUST: Mogán - opowiadanie erotyczne – ebook
Irse Kræmer
Piękna Maria przechadza się po terenie ekskluzywnego hotelu w nadmorskim hiszpańskim miasteczku Puerto de Mogán. W tym otoczeniu przypomina sobie pierwsze lata swojego małżeństwa - chwile tuż po ślubie z jej ukochanym Nico oraz ich pierwszą wspólną noc właśnie w tym hotelu. Tym razem przyjechała tu sama. Nawet kiedy młody i niezwykle przystojny kelner, Roberto, jest gotów spełnić każdą jej zachciankę,...Data dostępności:
Data publikacji:
Grzechy ojców – ebook
Zofia Dromlewiczowa
Wilhelm potrafił znaleźć wiele powodów do radości: co rano świeci słońce, jego mała córeczka Mary ma gładkie policzki, które on całuje po przyjściu do domu. Wbrew obawom szybko znalazł pracę po przyjeździe do Ameryki. Mężczyzna pracował jako kelner w hotelowej restauracji. Wraz z żoną Anną wyemigrował z kraju po narodzinach Mary, by zapewnić sobie lepszą przyszłość. A teraz na świat ma przyjść Tomek,...Data dostępności:
Data publikacji:
Zakochany – ebook
Alfred Hayes
Ta powieść to chłodna, dojmująca wiwisekcja utraconej miłości, która zaczyna się bez powodu i kończy bez przyczyny. Monolog narratora w barze nowojorskiego hotelu przypomina samotne sceny znane z obrazów Edwarda Hoppera. Krystaliczna proza, czuła i okrutna zarazem. Alfred Hayes (1911-1985) urodził się w biednej żydowskiej rodzinie na londyńskim East Endzie. Z rodzicami wyjechał do Ameryki. Zarabiał...Data dostępności:
Data publikacji:
Niż – ebook
Maciej Topolski
Niż Macieja Topolskiego to zbiór próz poetyckich zawierających elementy eseju i reportażu, a poświęconych pracy kelnerskiej. Książka została podzielona na pięć części, w których autor porusza kolejne aspekty pracy w gastronomii. Od rekrutacji przez kontakt z klientem po problematyczne relacje z kucharzami czy właścicielami restauracji. Celem książki jest ukazanie – za pomocą stylu łączącego odległe...Data dostępności:
Data publikacji: