kelner
Liczba pozycji: 6
Kelner w Paryżu. Co ukrywa stolica smaku? – ebook
Edward Chisholm
Paryż harujący, czyli stolica smaku od kuchni „Pozory wprawiają w ruch restaurację, podobnie jak to miasto. Różnica między tym, co widoczne, i tym, co ukryte, jest bezkresna jak ocean. Restauracja w rzeczywistości jest oszustwem”. Edward Chisholm przyjechał do Francji, marząc o przygodzie i znalezieniu swojego miejsca w świecie. Próbując związać koniec z końcem i wybić się jako pisarz, podjął...Data dostępności:
Data publikacji:
Filip - serial audio – audiobook
Leopold Tyrmand
Tytułowy bohater prozy Leopolda Tyrmanda to 23-letni kelner pracujący w 1943 w hotelu we Frankfurcie nad Menem. Są tam nie tylko Polacy, ale także Czesi, Francuzi czy Niemcy, ktorzy są za młodzi na front. Mają dostęp do alkoholi, papierosów, mają czas na odpoczynek - żyją jakby wojny nie było. Występują: Antoni Królikowski, Olga Bołądź, Antoni Pawlcki, Jacek Braciak, Izabela Kuna i wielu innych...Data dostępności:
Data publikacji:
Grzechy ojców – ebook
Zofia Dromlewiczowa
Wilhelm potrafił znaleźć wiele powodów do radości: co rano świeci słońce, jego mała córeczka Mary ma gładkie policzki, które on całuje po przyjściu do domu. Wbrew obawom szybko znalazł pracę po przyjeździe do Ameryki. Mężczyzna pracował jako kelner w hotelowej restauracji. Wraz z żoną Anną wyemigrował z kraju po narodzinach Mary, by zapewnić sobie lepszą przyszłość. A teraz na świat ma przyjść Tomek,...Data dostępności:
Data publikacji:
Dzika rzecz – ebook
Rafał Księżyk
„Chaos się nadyma, by wypluć sens" – śpiewał Lech Janerka w 1985 roku, a zaledwie kilka lat później przyszła transformacja, która skonfrontowała z chaosem całe społeczeństwo. Nadejściu wolności towarzyszył niepokój. Niepewność jutra na jednych działała wyzwalająco, innych paraliżowała. W muzyce niezwykły czas przełomu wywołał eksplozję i jak w soczewce skupił najciekawszych undergroundowych artystów...Data dostępności:
Data publikacji:
Niż – ebook
Maciej Topolski
Niż Macieja Topolskiego to zbiór próz poetyckich zawierających elementy eseju i reportażu, a poświęconych pracy kelnerskiej. Książka została podzielona na pięć części, w których autor porusza kolejne aspekty pracy w gastronomii. Od rekrutacji przez kontakt z klientem po problematyczne relacje z kucharzami czy właścicielami restauracji. Celem książki jest ukazanie – za pomocą stylu łączącego odległe...Data dostępności:
Data publikacji:
Poza trasą – ebook
Rafał Urbanelis
Porywająca opowieść o prawdziwej pasji. Miejsca tworzą ludzi. Ludzie tworzą miejsca. Majestatyczne szczyty Tienszan. Bezdroża Alaski. Mroźne Hokkaido. Nieokiełznana Gruzja. Zaskakująca Laponia. Krippenstein - mekka narciarzy pozatrasowych. Tato - gruziński kelner dotknięty wojenną traumą. André - Holender, którego miłość i marzenia wygnały do dalekiej Kirgizji. Theo - pionier, zdobywca...Data dostępności:
Data publikacji: