jedzenie
Liczba pozycji: 26
Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia w PRL – ebook
Monika Milewska
Milewska jest eseistką, dramatopisarką, historykiem i antropologiem kultury. Jej książa "Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia w PRL" wpisuje się w rozpowszechniony i modny ostatnio nurt literatury popularnonaukowej na temat pozapolitycznej historii Polski Ludowej. Każdy rozdział dotyczy osobnego problemu, jest pewnym „leksykonem” dla osób zainteresowanych popularną wiedzą na temat żywności, jedzenia,...Data dostępności:
Data publikacji:
Najlepiej spożyć przed… Czyli o tym, co masz na talerzu – ebook
Nicola Temple
Mięso zjedz, ziemniaki zostaw? Niekoniecznie! Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie nie posunęliśmy się za daleko. Współczesna nauka wypracowała wiele metod przetwórstwa żywności. Wbrew obiegowej opinii pokarmy przetworzone to nie zawsze uzależniające,...Data dostępności:
Data publikacji:
Saga rodu z Lipowej: Saga rodu z Lipowej 1: Miłość i wróżby 1 – ebook
Marian Piotr Rawinis
Pierwszy tom sagi o wielopokoleniowym rodzie polskich rycerzy. Wszystko ma swój początek zimą. W wiosce panuje wielki głód. Gdy kowal Jura wraz z żoną Miłką ratują starca, ratują również siebie oraz innych. Wraz z przybyciem Mayo pojawia się jedzenie, życie i wiosna. Wioska ocalała. Jednak nikt wówczas, a zwłaszcza Jura, nie zdaje sobie sprawy z tego, jak bardzo ta wizyta odmieni ich los. Pewnego...Data dostępności:
Data publikacji:
Smak kwiatów pomarańczy – ebook
Agnieszka Drotkiewicz Tessa Capponi-Borawska
Z ilustracjami Mroux „„Smak kwiatów pomarańczy” to książka, w której patrzymy na świat przez pryzmat kuchni – jej związków ze sztuką, historią, muzyką i architekturą. To kolekcja pięknych kulinarnych wspomnień (chrupiące karczochy we Florencji, tuńczykowe ragù z Palermo, cukierki o smaku kwiatów pomarańczy w Rzymie) oraz ich powiązań ze sztuką (La Brioche Chardina, wiersz Pasoliniego przywołujący...Data dostępności:
Data publikacji:
Sylvia Plath w Nowym Jorku – ebook
Elizabeth Winder
Sylvia Plath lubiła jedzenie, seks i fatałaszki. Wbrew krzywdzącym stereotypom – była kobietą z krwi i kości. W czerwcu 1953 roku dwudziestoletnia Plath przyjechała do Nowego Jorku i została redaktorką czasopisma o modzie „Mademoiselle”. Zamieszkała w hotelu Barbizon, chodziła na przedstawienia baletowe, na mecze bejsbolu i tańczyła w West Side Tennis Club. Miała cudownie spędzić czas. Ale to, co...Data dostępności:
Data publikacji:
Włosi – ebook
John Hooper
Dlaczego Włosi mają kilkanaście określeń na wieszak, a ani jednego na kaca? Jak to możliwe, że ten sam naród stworzył n Międzynarodowy bestseller! Jak naród, który zrodził renesans, mógł stworzyć również mafię? I dlaczego gnocchi podaje się w Rzymie głównie w czwartki? Wzniosłe i oszałamiające, fascynujące, ale zaskakujące Włochy to kraj niekończących się paradoksów i pozornie nierozwiązanych zagadek. Zabawna...Data dostępności:
Data publikacji:
Człowiek, który siedział – ebook
Aleksiej Fiediarow
W 2013 roku, kiedy Aleksiej Fiediarow był kierownikiem działu śledczego w prokuraturze i szefem zespołu prawnego w dużej korporacji budowlanej, aresztowano go za wręczenia łapówki – jak sam twierdzi, był to zarzut wyssany z palca. Trafił na trzy lata do kolonii karnej dla byłych pracowników służb. Okazało się, że od czasu Gułagu nie zmieniło się aż tak wiele. W zonie Fiediarow spotkał drobnych przestępców,...Data dostępności:
Data publikacji:
Strzęp – ebook
Philippe Lançon
Philippe Lançon, współpracownik francuskiego dziennika „Libération”, a także felietonista satyrycznego tygodnika „Charlie Hebdo”, może śmiało powtarzać, iż los darował mu drugie życie. 7 stycznia 2015 roku został ciężko ranny w zamachu terrorystycznym, do którego doszło w lokalu redakcji drugiej ze wspomnianych gazet. Jest jednym z nielicznych, którzy przeżyli… „Pocisk zgruchotał mu dolną szczękę i...Data dostępności:
Data publikacji:
Jak nakarmić świat, nie niszcząc go przy okazji – ebook
Anthony Warner
Głód to uczucie, które towarzyszy człowiekowi od zawsze. Głodem można zastraszać, łamać i unicestwiać. Obecnie na Ziemi żyje niemal 8 miliardów ludzi. Według szacunków ONZ w 2020 roku liczba niedożywionych wynosiła około 800 milionów. W tym samym czasie zmarnowaliśmy 1/3 wyprodukowanej żywności. W jaki sposób możemy zapewnić żywność tak ogromnej rzeszy ludzi, nie niszcząc planety?...Data dostępności:
Data publikacji:
Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem – ebook
Witold Szabłowski
Z tej książki dowiecie się, jak – i po co! - kucharz Stalina uczył kucharza Gorbaczowa śpiewać do drożdżowego ciasta. Dlaczego Nina, kucharka z wojny w Afganistanie, zmuszała się, by gotując, myśleć o czymś przyjemnym. Kto wygrał konkurs na najlepszą stołówkę z tych, które powstały wokół Czarnobyla tuż po katastrofie. I dlaczego Breżniew nienawidził kawioru. Przeczytacie o kucharzu i testerze jedzenia...Data dostępności:
Data publikacji: