jablko
Liczba pozycji: 5
Jabłko – ebook
Herbert George Wells
„Jabłko” to opowiadanie autorstwa Herberta George’a Wellsa, uznanego za jednego z pionierów gatunku science fiction. “Potem się podniósł i z siatki wyjął torbę skórzaną, którą otworzył. Nie mówiąc ani słowa, wyjął z niej przedmiot okrągły, obwinięty srebrnym papierem, który; zaczął starannie rozwijać. Zbliżył ten przedmiot do Hincliffa. Był to owoc, niewielkiej miary, żółto-złoty, nader miły...Data dostępności:
Data publikacji:
Tropiciel opowiada: Tropiciel opowiada: Syndrom Śnieżki – audiobook
Małgorzata Lisińska
Bywa, że zazdrość o rozrywkową przeszłość ukochanego może zaprowadzić w głęboki las, do magicznego domku i siedmiu... To jednak nieco inna bajka. Jest w niej zła królowa, magiczne zwierciadło i oczywiście jabłko. Krasnolud co prawda jest tylko jeden. Ale jaki! Beneria w najlepszym wydaniu, bawi acz niegrzecznie.Data dostępności:
Data publikacji:
Zanim zwiędnę – ebook
Joanna Markowska
Czytelnicy, autorka poprowadzi Was poprzez wspomnienia. Odkryje prawdę o duszy, której czasem nie ma, bo jest figa z makiem. Zobaczycie Motyla, szydełkową serwetkę z różową lamówką, koronkowe majtki i czerwone jabłko z żółtym serem. Poczęstuje Was śliwkowym grzańcem i gorącą czekoladą. Rozstania i tęsknota, więzy i przyjaźń, miłość i sporo uczuć niewypowiedzianych. Antybajki i Haiku, żeby jeszcze rozkwitnąć...Data dostępności:
Data publikacji:
Brzuch Matki Boskiej – ebook
Marta Handschke
„Spisałam te kilka rodzinnych opowieści, zanim odejdą w niepamięć. Zbierałam je przez parę lat. W weekendy jeździłam do Ustki i nagrywałam na prymitywny dyktafon losy wszystkich moich kobiet. Zaczęłam od cioci Ziuty, której własna przeszłość mieszała się już w głowie. Czasem, gdy z Afryki przyjeżdżała babcia Kazia, starałam się uwiecznić także jej losy, choć nie było to łatwe, bo nie należy do wylewnych....Data dostępności:
Data publikacji:
Niż – ebook
Maciej Topolski
Niż Macieja Topolskiego to zbiór próz poetyckich zawierających elementy eseju i reportażu, a poświęconych pracy kelnerskiej. Książka została podzielona na pięć części, w których autor porusza kolejne aspekty pracy w gastronomii. Od rekrutacji przez kontakt z klientem po problematyczne relacje z kucharzami czy właścicielami restauracji. Celem książki jest ukazanie – za pomocą stylu łączącego odległe...Data dostępności:
Data publikacji: