historia
Liczba pozycji: 9
Sztuka Kulinarna Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Historia, tradycje, przepisy – ebook
Jolanta Mikołajczyk
KSIĄŻKA ZAWIERA KOLOROWE FOTOGRAFIE Jak upiec domowe lawasze, samodzielnie zrobić hummus, przyrządzić pasztet z daktyli i co jest najważniejsze przy robieniu sałatki tabbouleh ? Emirackie przepisy, czerpiące zarówno z rodzimej kuchni, jak i zwyczajów kulinarnych mieszkających w ZEA imigrantów, pozwolą ci przygotować zdrowy posiłek na co dzień, umilić sobie czas oryginalnym deserem lub zaskoczyć gości...Data dostępności:
Data publikacji:
Chleb. Domowa piekarnia – ebook
Piotr Kucharski
Ręczne wyrabianie chleba to doskonały sposób na pozbycie się stresu, wyładowanie emocji, uspokojenie, zwolnienie tempa dnia codziennego. Bo chleb nie lubi pośpiechu. A ciepły bochenek z chrupiącą skórką jest nagrodą dla cierpliwych. "Chleb. Domowa piekarnia" to nie tylko książka kucharska, prezentująca ponad 70 przepisów na różnego rodzaju chleby i bułki na zakwasie, pieczywo drożdżowe, słodkie przysmaki...Data dostępności:
Data publikacji:
Magazyn DS – e-wydanie – 3/2015
„Magazyn DS” to magazyn zrodzony z pasji. To lifestylowe czasopismo dla i o ludziach, których zafascynowała Marka DS, o ich niezwykłych historiach i zamiłowaniach; pismo zainspirowane ponadczasowym designem i ekscytującą historią marki od lat będącej synonimem aut najwyższej klasy, kwintesencją francuskiego stylu i szyku. Dla tych, którzy docenili innowacyjność i kreatywność marki, DS stał...Data dostępności:
Data publikacji:
Tradycje kulinarne Korei – ebook
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Kuchnia koreańska przypomina kocioł, do którego różne ludy i plemiona dorzuciły swoje ulubione składniki. Chiński ryż i herbata, mandżurska soja, mongolskie pierogi oraz mocny alkohol destylowany, chilli z Nowego Świata i japońskie sushi. Na przestrzeni wieków mieszały się w owym kotle smaki, zapachy i techniki kulinarne, tworząc niezwykłą kuchnię Kraju Porannej Ciszy. Sztukę kulinarną będącą ogniwem...Data dostępności:
Data publikacji:
Mały Gość Niedzielny – e-wydanie – 6/2024
„Mały Gość Niedzielny” jest największym katolickim miesięcznikiem dla dzieci i młodzieży. Ukazuje się od 1926 r. Wydawany w około 100-tysięcznym nakładzie, adresowany jest do starszych uczniów szkół podstawowych i do gimnazjalistów. „Mały Gość” próbuje zainteresować młodego czytelnika otaczającym go światem stworzonym przez Boga. Dlatego w miesięczniku sporo miejsca zajmuje...Data dostępności:
Data publikacji:
Mały Gość Niedzielny – e-wydanie – 5/2024
„Mały Gość Niedzielny” jest największym katolickim miesięcznikiem dla dzieci i młodzieży. Ukazuje się od 1926 r. Wydawany w około 100-tysięcznym nakładzie, adresowany jest do starszych uczniów szkół podstawowych i do gimnazjalistów. „Mały Gość” próbuje zainteresować młodego czytelnika otaczającym go światem stworzonym przez Boga. Dlatego w miesięczniku sporo miejsca zajmuje...Data dostępności:
Data publikacji:
Tom Yum. Moja podróż. Mój smak. Tajlandia – ebook
Izabella Wit-Kossowska
Jaka jest tradycyjna kuchnia tajska oprócz tego, że uchodzi za najlepszą na świecie? Określa Tajów jako naród, ale jest również pojęciem, które przez wieki ewoluowało. Śledząc historię jednej z jej najpopularniejszych potraw, zupy Tom Yum, przekonamy się, że – podobnie jak inne kuchnie narodowe – jest tak naprawdę wielokulturowa. Opiera się jednak na lokalnych produktach, którym zawdzięcza niepowtarzalny...Data dostępności:
Data publikacji:
Jestem tu tylko na deser – ebook
Caroline Khoo
Caroline Khoo z Nectar and Stone Deser opowiada historię. Nawet filigranowy makaronik może zabrać jedzącą go osobę w zmysłową podróż już od pierwszego spojrzenia do ostatniego gryza. Dla Caroline Khoo ta historia zaczęła się, gdy w jej głowie zakiełkował pomysł na formowanie i dekorowanie deserów. Ta książka zawiera przepisy, sprytne sposoby i wskazówki, jak nadać niepowtarzalny wygląd najpopularniejszym...Data dostępności:
Data publikacji:
Posłaniec św. Antoniego z Padwy. Magazyn Franciszkański – eprasa – 2-3/2023
Wydawcą czasopisma Posłaniec św. Antoniego z Padwy. Magazyn Franciszkański od 2019 r. jest Bratni Zew Spółka z o.o., będąca własnością Prowincji św. Antoniego i bł. Jakuba Strzemię Zakonu Braci Mniejszych Konwentualnych (Franciszkanów). Treści, którymi się dzielimy, zakorzenione są w Bożym Słowie. Przywołujemy słowa samego św. Antoniego, słowa z Katechizmu Kościoła Katolickiego, słowa z dokumentów...Data dostępności:
Data publikacji: