kultura
Liczba pozycji: 3
Sztuka Kulinarna Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Historia, tradycje, przepisy – ebook
Jolanta Mikołajczyk
KSIĄŻKA ZAWIERA KOLOROWE FOTOGRAFIE Jak upiec domowe lawasze, samodzielnie zrobić hummus, przyrządzić pasztet z daktyli i co jest najważniejsze przy robieniu sałatki tabbouleh ? Emirackie przepisy, czerpiące zarówno z rodzimej kuchni, jak i zwyczajów kulinarnych mieszkających w ZEA imigrantów, pozwolą ci przygotować zdrowy posiłek na co dzień, umilić sobie czas oryginalnym deserem lub zaskoczyć gości...Data dostępności:
Data publikacji:
Literatura w cieniu fabrycznych kominów. Antologia / Literatur im Schatten der Fabrikschornsteine. Anthologie – ebook
Monika Kucner Jorg Riecke
Książka jest dwujęzyczną antologią kilkudziesięciu tekstów niemieckojęzycznych autorów z XIX i XX wieku, nieobecnych do tej pory w świadomości krytycznoliterackiej i czytelniczej, ale silnie zakorzenionych w łódzkiej tradycji. Redaktorzy tomu podjęli próbę rekonstrukcji literatury pisanej m.in. w charakterystycznej odmianie języka niemieckiego, tzw. Lodzer Deutsch/lodzerdeutsch, oraz zaprezentowania...Data dostępności:
Data publikacji:
Sekrety włoskiej kuchni. Dlaczego Włosi lubią rozmawiać o jedzeniu? – ebook
Elena Kostioukovitch
Biblia italofilów, o patrzona przedmową Umberta Eco. Doskonała lektura dla tych, którzy chcą nauczyć się czerpać radość z życia. Książka ta jest barwną mozaiką, która pozwala zrozumieć ducha skąpanej w słońcu Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki, gdzie kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji. Poznajcie Włochy właśnie od kuchni - od Alp po Sycylię - ich historię, potrawy,...Data dostępności:
Data publikacji: