świat radio
Liczba pozycji: 5
Spóźniony owoc radiofonizacji – ebook
Dariusz Sośnicki
Precyzja tomu Spóźniony owoc radiofonizacji widoczna jest od pierwszego wiersza, w którym zarysowany zostaje charakter książki oraz relacji z czytelnikiem. Autor zaprasza do swojej poezji jako "widmowego domu", bo choć osadzona jest w rzeczywistości, to jednak przedstawiony w niej konkret istnieje wyłącznie w języku, w wyobraźni. Wiersz, podobnie jak radio, staje się otwarciem na świat i za swój cel...Data dostępności:
Data publikacji:
Wielka fala. Historia o tym, jak zatrzęsła się ziemia w Japonii – ebook
Mirosław Souczek
Drogie Dzieci, Rodzice, Babcie i Dziadkowie. Od kilku lat naukowcy ostrzegają o czekających nas zmianach klimatu. Huragany i tornada, intensywne opady deszczu wywołujące powodzie, gigantyczne śnieżyce, wybuchy wulkanów i trzęsienia ziemi, tragiczne w swoich skutkach fale tsunami, to zjawiska, o których coraz częściej donosi prasa, radio i telewizja. Ale cóż, z naturą trudno jest walczyć. Dopóki...Data dostępności:
Data publikacji:
Marcelinka i wakacyjna przygoda na Mazurach – ebook
Katarzyna Kucewicz
"SIEDEM WAKACYJNYCH OPOWIADAŃ Z PERSPEKTYWY WYJĄTKOWO WRAŻLIWEJ DZIEWCZYNKI. Marcelinka kończy pierwsza klasę i rozpoczyna wakacje. Przed dziewczynką dwa miesiące bez znanej i bezpiecznej codziennej rutyny, bez planu lekcji. Rozpoczyna się czas mający zupełnie inny rytm dnia i dużą ilość niespodzianek. Wyjazd do dziadka na mazurską wieś, poznanie nowych przyjaciół - psa Tajfuna oraz koleżanki Niny....Data dostępności:
Data publikacji:
Radio Silence – ebook
Alice Oseman
A jeśli wszystko, co o sobie myślisz, okaże się nagle nieprawdą? Frances uczy się jak szalona, całymi dniami ślęczy nad książkami. Za nic nie pozwoli, by coś stanęło jej na drodze do osiągnięcia celu: traumatyczna przeszłość, przyjaciele albo ona sama, czy raczej ktoś, kto skrywa się w zakamarkach jej duszy. W uporządkowany świat Frances zaczynają jednak wkraczać wątpliwości i rozterki, gdy pewnego...Data dostępności:
Data publikacji:
Jak smakuje rok Wiosna. Lato. Jesień. Zima – ebook
Marcin Molik
Marcin Molik nauczy czytelników, jak w prosty sposób wyczarować smaczne dania z tego, co natura ma akurat teraz do zaoferowania. Fine dining, kuchnia molekularna, casual dining, fast food - trendy kulinarne pojawiają się i znikają. Jest jednak jeden motyw, który jest zawsze aktualny, ożywia kuchnię i filozofię gotowania. Jest to sezonowość. Czy jest coś, co przywołuje chłodną wiosenną bryzę i kuszące...Data dostępności:
Data publikacji: